Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 23
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-05-11

Igen nagy gondot jelent COVID-19 fertőzése során megemelkedett trombózisveszély elhárítása, különösen akkor, ha egyidejűleg a vérzés veszélye is fokozott.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-04

A Basel Syncope Evaluation Study (BASEL IX) vizsgálat eredményei szerint a szinkopéval jelentkező betegeknél viszonylag ritka a potenciálisan halálos kimenetelű pulmonális embólia.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-09-15

A korábbi közleményekkel ellentétben a jelen vizsgálat azt mutatta, hogy a gasztrointesztinális vérzés incidenciája és szövődményei ritkábbak új orá­lis antikoaguláns (dabigatran, rivaroxaban vagy apixaban) szedése mellett, mint warfarint szedők esetében.

The American Journal of Gastroenterology, 2017. május

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-10-16

A szisztémás vaszkulitiszek kezelése nagy kihívás. Főként a generalizált, sú­lyos állapotok azonnali kezelése elengedhetetlen, ettől függ a beteg sorsa, a szervi károsodás és a túlélés. Ilyenkor alapvető az immunszuppresszió. A kezelés függ a betegségtípustól. A kortikoszteroidok csaknem mindig első választást képeznek. 

#5
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 8. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2016-06-06

Az utóbbi években klinikai vizsgálatok igazolták a modern endovaszkuláris terápia klinikai előnyeit sürgősségi nagyér-okklúzióval (ELVO, emergent large vessel occlusion) akut ischaemiás stroke-ban (AIS). Ezek a vizsgálatok ismét hangsúlyozzák a revaszkularizációig eltelt idő hosszának szerepét a jó klinikai kimenetelek elérésében. Mindezek fényében egyre nagyobb figyelem fordul a terápiához jutás idejét megrövidítő beavatkozások felé. Az MR CLEAN vizsgálat adatainak szekunder analízise azt igazolta, hogy a revaszkularizációtól várható klinikai haszon az idő előrehaladtával nem lineáris módon csökken. A beavatkozások célja, hogy minél hamarább megtörténhessen a revaszkularizáció.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Tallózás
2016-02-01

A patinás bostoni New England Journal of Medicine mellett más fontos orvosi folyóiratokban is tallózó NEJM Journal Watch több szakterületen összegyűj­tötte az elmúlt év legnagyobb szakmai visszhangot keltő orvosi közlemé­nyeit. Lapunk az általános orvoslás, bőrgyógyászat, onkológia-hematológia és neurológia témakörökből válogatott összefoglalókat ismerteti.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-07-09

Szemle három különböző témát mu­tat be tüdőgyógyászati témájú szimpóziumában. Az egyik a tüdő ultrahan­gos vizsgálatának helye a sürgősségi és intenzív medicinában, a másik az idiopátiás tüdőfibrózisok korszerű kezelése, a harmadik a COPD fenotípusainak személyre szabott, korszerű inhalatív kortikoszteroid (ICS) kezelé­se. A tüdőultrahangról és a tüdőfibrózis keze­léséről szóló összefoglaló közlemény eredeti­leg a Deutsche Medizinische Wochenschriftben jelent meg, magyar fordításukhoz Barta Mik­lós főorvos, illetve Müller Veronika professzor asszony írt kommentárt. A harmadik közle­mény magyar szerzők: Dr. Herke Paula és Dr. Horváth Alpár munkája.

#8
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2014-12-02

Egy 36 éves nő harmadik gyermekét császármetszéssel kellett világra segíteni, mert a magzat feje nem illeszkedett be, emellett macrosomia és chorioamnionitis is fennállt. Az asszony hazabocsátása után két nappal amiatt ment vissza a kórházba, mert bal lába erősen megduzzadt és kipirosodott. Terhessége alatt cukorbetegsége alakult ki, melyet diétával tartottak karban, testtömmegindexe (BMI, body mass index) 35 volt, mindkét alsó végtagján kanyargós vénák látszottak, és bal lábán felületes thrombophlebitis egyértelmű jelei mutatkoztak. A vénák kompressziós ultrahangvizsgálata (CU/S, compression venous ultrasound) a vena femoralis kiterjedt thrombosisát igazolta, mely a kismedencébe is beterjedt.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-10-17

A mellűri folyadékgyülem megnehezítheti a szívelégtelenség, a tüdőgyulladás és a daganatos betegségek kezelését. A beteg lehet panaszmentes, de gyakori tünet a köhögés, a légzési nehezítettség és a mellkasi fájdalom. A fizikális vizsgálat során a kopogtatás tompulatot jelez; a diagnózist mellkasröntgen erősíti meg.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-10-15

A pitvari szeptumdefektus zárása idősekben jelentős klinikai és hemodinamikai javulással járt, ami hosszú távon is fennmaradt. Ez indokolttá teszi az eljárás alkalmazását az öregekben is.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.