Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-08-05

A leukémia a csontvelői hemopoetikus őssejtek klonális proliferációja. Az akut limfoblasztos leukémia inkább gyermekkorban, a többi altípus inkább felnőttkor­ban fordul elő. A panaszok nem specifikusak, a teljes vérkép leukocitózist mutat. Ha felmerül a leukémia gyanúja, a beteget hematológus-onkológus szakorvoshoz kell utalni, aki csontvelő- és vérvizsgálatokkal igazolja a diagnózist. A kezelés kemo- és sugárterápiát, monoklonális antitest kezelést vagy őssejt-transzplantációt foglal ma­gába, mellékhatásként tumorlízis-szindróma és fertőzések alakulhatnak ki. Fontos, hogy a követés során időben kiderüljenek a másodlagos malignus elváltozások, kardiális szövődmények, hormonális problémák.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-06-25

A primer mellékvesekéreg-elégtelenség okai közül az autoimmun mellék­vesekéreg-gyulladás a leggyakoribb. A következmény a glükokortikoidok, a mineralokortikoidok és a mellékvesében képződő androgének hiánya. Fon­tos, hogy gondoljunk a betegség lehetőségére és felismerjük az életveszélyes Addison-krízist, figyeljünk az azt megelőző enyhe tünetekre is. Ha felmerül a gya­nú, cosyntropin stimulációs teszttel igazolhatjuk a diagnózist. A primer mellékvese­kéreg-elégtelenség kezelése a glükokortikoidok és a mineralokortikoidok pótlását jelenti. Az autoimmun mellékvesekéreg gyulladáshoz sokszor egyéb autoimmun gyulladás is társul.

#3
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-11-18

A mellékpajzsmirigy betegségei főként a szérumkalciumszint eltéréseivel hívják fel magukra a figyelmet. A primer hiperparatireózis tünetmentes lehet, vagy csont­betegség, vesekövesség, váz-izom rendszeri tünetek képében jelentkezhet. A ve­sebetegek szekunder hiperparatireózisa az ásványianyag-háztartás zavaraihoz és csontrendszeri eltérésekhez vezethet. A tüneteket okozó primer hiperparatireózis terápiája sebészi. Tünetmentes primer hiperparatireózisban rendszeresen mér­ni kell a szérum kalcium- és kreatininszintjét, a csont ásványianyag-sűrűségét. Hipoparatireózisban a követés mellett D-vitamin-pótlásra is szükség van.

#4
OTSZ Online >> abbott - duphalac
2013-05-21

A funkcionális székrekedés gyakori panasz, melynek prevalenciáját 7-30% között adják meg a szakirodalmi adatok. A székrekedés miatt orvoshoz került gyermekek több mint 90%-ánál nem sikerül szervi okot kimutatni a háttérben. 

#5
OTSZ Online >> PR cikkek
2012-12-17

A Framingham Offspring Study legújabb eredménye annak kimutatása volt, hogy a szérummagnézium-hiány jelentősen növeli a pitvarfibrilláció elindulásának kockázatát –melynek azután további súlyos szövődményei lehetnek.

#6
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2009-05-01

Egy 72 éves férfi bakteriális endocarditis miatt került kórházba. A diagnózist egy hónapja tartó intermittáló láz, gyengeség, rossz közérzet nyomán, Staphylococcus aureus pozitív hemokultúrák és a mitrális billentyűn vegetációt mutató echokardiográfiás lelet alapján állították fel. A beteg 11 évvel korábban coronaria bypass műtéten esett át: ramus anterior descendensére és jobb coronariájára véna-graftot helyeztek fel. Két éve a bal circumflex ágon ballonplasztikát végeztek.Kezelését gentamicinnel és vankomicinnel kezdték; ezeket három nap múltán nafcillinnel és rifampinnal cserélték fel. Láztalanná vált, és klinikailag javulás mutatkozott. Anaemiája azonban fokozódott, székletében vért találtak.Kolonoszkópia során a colon ascendens carcinomájára derült fény, ami miatt a colon jobb felét eltávolították. A műtétet követő harmadik napon gyors, arrhythmiás szívműködést észleltek.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.