Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 17
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2020-06-25

A korábban monogénesnek tartott hypertrophiás cardiomyopathia érdekes és félelmekkel övezett betegség volt, mára kezelhető, az átlagosnál nem rosszabb életkilátásokat ígérő elváltozássá vált – ám diagnosztizálatlan és kezeletlen esetben fiatalok, sportolók hirtelen szívhalálát okozhatja.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Egészségügyeink
2020-02-03

A Magyar Orvostársaságok és Egyesüle­tek Szövetsége (MOTESZ) által koor­dinált Szív és Érrendszeri Nemzeti Program és számos alprogram sikeresen valósította meg a lakossági egészség-felvilágosítást, az egészségmegőrzés feladatainak is­mertetését és ezeken keresztül a beteg­ségmegelőzést.1–3A korábbi években az „Éljen 140/90 alatt!” program,4az „Ereink Védelmében (ÉRV)” Program, a Nemzeti Diabétesz Program, a Stroke Program, az Infarktus Regiszter, az elhízás és a kolesz­terincsökkentés, illetve a „Mozgás = Egész­ség” programjai mindezek megvalósulási színterei, lehetőségei voltak.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-10-15

A Nemzeti Egészségügyi Program 2018–2030 szakpolitikai stratégiai ter­vezet a lakosság betegségterhének mérséklése érdekében a prevenciós törekvések első helyén a szív- és érrendszeri betegségeknek, a harmadik helyén pedig az anyagcsere-betegségeknek a megelőzését szerepelteti. Az e betegségek kialakulásában szerepet játszó rizikótényezők és -állapo­tok már gyermek- és serdülőkorban észlelhetők, gyorsítják a metabolikus eltérések kialakulását és az atherogenesist, e hatások kivédése vagy csök­kentése a felnőttkori betegségek prevencióját szolgálja.

#4
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2015-05-05

A gerinc felnőttkori degeneratív betegségeinek megelőzéséért a gyermek- és iskoláskorban igen sokat tehet a szülő és az iskola, óvoda. A gyermekorvosok a szülőkkel érintkezve sokat segíthetnek nemcsak abban, hogy otthon ügyeljenek a prevencióra, de még abban is, hogy a szülők várják el a testnevelőktől a speciális tartásjavítás minden tanuló részére történő rendszeres alkalmazását.

#5
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2015-03-05

Az 1-es típusú diabéteszes gyermekek kortársaikhoz hasonló életminőséggel és fizikai aktivitással rendelkeznek, de a motoros képességeikben lemaradás tapasztalható. A glikémiás kontroll a kardiorespiratorikus fittséggel mutat összefüggést.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-10-21

A szkoliózis leggyakoribb formája, a serdülőkori idiopátiás szkoliózis a kamaszok 2–4%-át érinti. A lányok körében tízszeres a görbület progressziójának kockázata. A szkoliózis szűrése évtizedeken át része volt a serdülők iskolai fizikális vizsgálatá­nak, de a rutinszerű iskolai szűrés haszna kérdéses.

#7
Orvostovábbképző Szemle Különszámok 20 éves jubileumi különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Jubileumi különszám
2014-01-13

Amióta van sport, azóta van sport­orvoslás, melynek feladata a sport­tal kapcsolatos speciális sérülések, ártalmak gyógyításán túl az, hogy megismerje a szervezet működését terhelés alatt, és tisztában legyen a rendszeres edzés hatásaival. Az ellenőrzés és kutatás legfőbb fel­adata természetesen az, hogy a szo­kásosnál nagyobb igénybevétel mellett is megőrizzük a sportolók egészségét és felügyeljük, hogy sem az edzések, sem a versenyek ne káro­sítsák egészségét.

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-11-21

A szívbetegek rehabilitációjában a rezisztenciaedzés kezd beépülni a tartós, egyenletes, mérsékelt-közepes intenzitású fizikai terhelésen alapuló multidiszciplináris programokba. Az indikáció kiterjedt a szívelégtelenség különböző for­máira is. Az utóbbi években a nagy intenzitású szakaszos tréning is polgárjo­got kapott a szívbeteg-rehabilitációban. Ezek jól kombinálhatók a légzőizomzat edzésével. A gyenge vázizomzat fejleszthető elektromos ingerléssel, excentrikus erőfejlesztő gyakorlatokkal, vibrációs és érleszorításos edzéssel. Mindezek a szív-és tüdőbetegek rehabilitációjának veszélytelen eszközei. Hatásosságuk kísérésére tanácsos az érfunkciók vizsgálata.

#9
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-08-02

A sportolással kapcsolatos hirtelen szívhalálozás csökkentése érdekében be­vezetett szűrővizsgálatnak nem minden országban része a nyugalmi 12-elvezetéses EKG értékelése, mert a sok tévesen pozitív lelet utánvizsgálatot tesz szükségessé képalkotó, terheléses, tartós regisztrációs és elektrofiziológiai módszerek igénybevételével. Sportolók hazai tájékozódó Holter-szűrése 62%-ban mutatott „abnormális” képet panaszmentesség és normális nyu­galmi EKG mellett. Ezért ismertetjük két friss állásfoglalás és közlemény ezzel kapcsolatos ajánlásait, valamint az utóbbi néhány év fontosabb közléseit.

#10
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2013-05-24

Érvényesül-e az elvárható orvosi odafigyelés a Marfan-szindrómásokkal kapcsolatban, avagy felismerjük-e egyáltalán a Marfan-szindrómát? Az itt bemutatott eset azt szemlélteti, hogy ezen a téren sok még a tennivaló. Az aortát érintő szövődmények korai felderítése életmentő lehet!

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.