Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-06-24

Az általános orvosi rendeléseken gyakran előforduló tünet a láb dagadá­sa. Akut és krónikus betegségek egyaránt rejtőzhetnek mögötte. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-02

Egy randomizált vizsgálat szerint az intravénás lézeres abláció, a varixok sebészi eltávolítása és a szkleroterápia egyaránt javítja a betegek életminőségét, de hatásosságuk eltérő.

#3
Orvostovábbképző Szemle XIII. évf.7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2006-07-01

A combon, lábikrán megjelenő kékes hajszálérrajzolatok szépészetileg nem épp örvendetesek, de orvosi jelentőségük általában nincs. Kevésbé ártalmatlan az alsó végtag nagyobb gyűjtőereinek tágulata: a göbösen kidudorodó bőr alatti erek kanyargós „zsinórmintáival” fájdalom, duzzanat, viszketés járhat együtt. Ilyen bajjal orvoshoz kell menni minél előbb.Mind a hajszálér-, mind a visszértágulatok többféleképpen is kezelhetők. Miért tágulnak ki a visszerek? A vért a benne levő tápanyagokkal és oxigénnel a verőerek juttatják el a test szöveteihez, s a gyűjtőerek (más szóval vénák, visszerek) szállítják vissza a szívbe és az oxigénellátásért felelős tüdőbe. Ha állunk, lábszárunk vénáiban a nehézségi erővel ellentétes irányban áramlik a vér. Ütemes fölfelé pumpálását az egy irányban nyíló vénabillentyűk segítik elő. Ha ezek a billentyűk visszafelé nem zárnak jól, az lassítja a véráramlást, és a pangó vér kitágítja az ereket (kidudorodásuk azért oly feltűnő, mert a testfelszín közelében haladnak).

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.