Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8183
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-17

A leedsi, londoni és guildfordi egyetem kutatói a Mayo Klinika szakembereivel együttműködve újabb ismereteket szereztek a tumorrecidívák kialakulásáról, az immunrendszer ebbéli szerepéről. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-16

A baktériumok képesek rezisztenciát kifejleszteni még azelőtt, hogy egy adott antibiotikummal találkoztak volna. Az antibiotikumrezisztenzia kutatása tele van ellentmondásokkal és bizonytalanságokkal.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-15

A londoni Francis Crick Intézet a kolorektális rák új terápiás lehetőségének kifejlesztése során olyan ígéretes új gyógyszercélpontot azonosítottak, amely a jelenleg rendelkezésre álló szereknél kevésbé toxikus kezelést ígér.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-14

Az egyes rosszindulatú emlődaganatok tumort infiltráló limfocita aránya eltérő módon befolyásolja a kemoterápiás, illetve célzott kezelés kimenetelét.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-11-14

A probiotikumok alkalmazása során fontos szempont, hogy a kedvező ha­tást biztosító baktériumok a gyomor-bél traktuson való áthaladás közben érvényesülő szélsőséges környezeti körülmények ellenére is kellő mennyi­ségben eljussanak a hatás helyére. Ezt biztosítja a spóra forma. A terápia sikerének lényeges eleme a compliance, mely a beteg által preferált formula kiválasztásával, illetve egyszerű dozírozással javítható.

J Applied Microbiol. 2015;119:552−559.

#6
Hematológia Mozaik Hematológiai Mozaik 8. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Hematológia Mozaik
2017-11-13

BEVEZETÉS
A myeloma multiplex (MM ) a második leggyakoribb hematológiai malignitás, ami legtöbbször számos tünettel, csontfájdalommal, patológiás csonttöréssel, fáradtsággal, infekciókkal jár. Az elmúlt évek során, a proteaszóma-inhibitorok (PI), az immunmoduláns készítmények (IMiDek) és a monoklonális antitestek (MoAt) bevezetésével az MM akut betegségből krónikus, relapszusokkal és remissziókkal tarkított betegséggé vált, amivel a betegek jelentős része évekig él. A hosszú távú kezelés térnyerésével a betegek életminősége is előtérbe került, ami miatt szükséges, hogy a kezelőorvos ismerje és megfelelően kezelje az új gyógyszerek mellékhatásait. A szerzők az alábbiakban öt myelomás beteg ismertetésén keresztül mutatják be a nem kemoterápia alapú myelomaellenes kezelés leggyakoribb és legsúlyosabb mellékhatásait és azok kezelését.

#7
Sclerosis multiplex lapszemle Sclerosis multiplex lapszemle 2. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2017-11-13

A központi idegrendszer szerzett gyulladásos betegségei közé tartozik a sclerosis multiplex (SM), a neuromyelitis optica spektrum betegségek (NMOSD), az akut disszeminált encephalomyelitis (ADEM), az opticus neuritis (ON), a myelitis transversa és egyéb kevésbé gyakori betegségek. Átfedő klinikai jellemzők esetén a diff erenciáldiagnosztika kihívást jelenthet. Az aquaporin-4-ellenes antitest (AQP4-AT) jelenléte NMOSD-re utal, és súlyos immunmediált astrocytakárosodással függ össze.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-13

A hasnyálmirigy adenosquamosus carcinomájában gyakrabban fordul elő p53 útvonalat érintő mutáció és 3p kromoszóma kiesés, mint az adenocarcinomában.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-13

A vírusok a gazdaszervezettel történő együttfejlődés helyett sokszor ugrálnak a különböző fajok között, és e felfedezés nyomán újra kell gondolni az új járványok elleni védekezés stratégiáit.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-10

Egy most közzétett vizsgálat újabb bizonyítékokkal szolgált az aszpirin tumorellenes hatásáról, a szer rendszeres szedése mellett ugyanis csökkent a májrák előfordulásának kockázata.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.