Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8815
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-18

Az FDA 2018. augusztus 31-én felnőtt betegeknél történő alkalmazásra két új készítményt (Delstrigo és Pifeltro) engedélyezett a HIV-1 fertőzés kezelésére.

#2
Antikoaguláns Továbbképző Szemle 2. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Antikoaguláns Továbbképző Szemle
2018-09-17

Pitvarfibrilláció és szívelégtelenség egyidejű fennállásakor a terápiás irányelvek nem K-vitamin-antagonista alvadásgátlók alkalmazását javasolja a stroke prevenciója céljából. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a betegek igen kis hányada kapja meg a szükséges kezelést annak ellenére (21 865 betegből csak 58%-uk, azaz 12 659-en), hogy a kezeléstől várható eredmény meghaladja a nem kívánt következmények (ezen belül is elsősorban a vérzések) előfordulásának rizikóját. Az OAC-kezelés elmaradásának leggyakoribb oka, hogy az orvosok a ténylegesnél nagyobbnak értékelik ezt a veszélyt, ugyanakkor alulbecsülik a kezelés elmaradásából eredő kockázatokat, ez pedig helytelen terápiás döntésekhez vezethet.

European Heart Journal, 2018

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-17

Amerikai és kínai kutatók egy olyan kockázati modellt dolgoztak ki, melynek alapján meg lehet jósolni egy jelentősebb kardiovaszkuláris esemény esetleges bekövetkezését az akut szívinfarktust követő 1 évben.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-17

A csecsemők anyatejjel való táplálása védi a szoptató nőket a későbbi stroke ellen.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-14

A dohányzás abbahagyása utáni gyakori testsúlynövekedés kezdetben ugyan fokozza a 2-es típusú diabetes kockázatát, de csökkenti a kardiovaszkuláris és egyéb egészségügyi problémák gyakoriságát.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-14

A kezdeti vizsgálatok adatainak meta-analízise azt mutatja, hogy a daganatos betegségek észlelését célzó kilégzési-próbák érzékenysége és specificitása viszonylag magas.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-13

Először azonosítottak olyan kémiai anyagot, aminek szerepe lehet abban, hogy a paraziták milyen hatást képesek kifejteni a gazdaszervezetükre.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-12

Egy felmérés szerint az amerikai orvosnők jövedelme átlagosan 20%-kal  alacsonyabb, mint férfi kollegáiké.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-12

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2018 augusztusában az alábbi új készítmények forgalomba hozatalát engedélyezte.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-11

Az emberiség az evolúció során karakterisztikus élettartamot alakított ki: a történelem során az emberek – a közhiedelemmel ellentétben- nagyjából ugyanolyan életkorban haltak meg, mint manapság.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.