Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 114
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2016-11-14

Az utóbbi években számos tanulmány jelent meg a több adatbázis össze­vonásával létrehozott SWEDEHEART regiszter adatainak értékelése alap­ján. Legutóbb az akut szívizominfarktust követően ticagrelorral, illetve clopidogrellel kiegészített trombocitagátlás eredményeiről publikáltak tanulmányt a stockholmi Karolinska Intézet munkatársai, a következőkben ezt foglaljuk össze.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás
2016-03-16

A dabigatrannal antikoagulált betegek bevonásával végzett multicentrikus tanulmány első 90 – jelentős vérzés vagy invazív beavatkozás szükségessé­ge miatt a hemosztázis helyreállítását igénylő – betegének adatai alapján idarucizumab adásával a dabigatran alvadásgátló hatása gyorsan, bizton­ságosan és teljes mértékben felfüggeszthető.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2016-02-01

A vizsgálat célja annak tanulmányozása volt, hogy az EPIC – Norfolk prog­ram résztvevői több esztendei csokoládéfogyasztásuktól függően milyen gyakran szorultak kardiológiai kezelésre, ellátásra. Úgy tűnik, a csokoládé rendszeresebb/bőségesebb fogyasztása csökkentheti a jövőbeli kardio­vaszkuláris események veszélyét.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2015-10-21

A XANTUS az első nagy, nemzetközi, a mindennapi klinikai gyakorlat keretei között végzett és prospektív klinikai vizsgálat, amelyben a rivaroxaban al­kalmazását nem szívbillentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő betege­ken vizsgálták. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a rivaroxabankezelés ebben a betegcsoportban biztonságos és hatásos – mind a major vérzéses szövődmények, mind pedig a stroke előfordulása ritka.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2015-10-21

A rosuvastatin átlagosan 1,9 éves megfigyelési idő alatt érdemben nem befolyásolta a törési kockázatot, és ebben a vizsgálatban a C-reaktív protein magasabb szintje nem járt együtt a törések fokozott kockázatával. Úgy tűnik, a kardiovaszkuláris megelőzésben bizonyítottan hatásos dózistar­tományban és rövid távon a sztatinterápia nem alkalmas a csonttörések megelőzésére.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás
2015-09-08

Egy tabletta kihagyása vagy a tévedésből megismételt gyógyszerbevétel tromboembóliás, illetve vérzéses szövődmény formájában veszélyt jelent­het az alvadásgátlót szedő betegekre. Naponta kétszeri, vagy egyszeri ada­golás mellett kisebb ez a veszély?

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2015-02-07

A REACH Regiszter 44 országban követi azokat a betegeket, akik az aterotrombózis következtében kardiotrombózis, cerebrális trombózis vagy a perifériás érterület be­szűkülése miatt ápolásra, kezelésre szorulnak. Kiderült, hogy tünetekkel járó perifériás érszűkület esetén a betegek gyakran nem szednek sztatint, bár az közel 20%-kal csökkenti az alsó végtagi kórfolyamat kockázatát. Az orvosok szakképzettsége je­lentősen befolyásolta az érszűkületes betegek sztatinszedését.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2014-12-27

A TASTE tanulmány adatai egyértelműen igazolták, hogy a trombusaspiráció ru­tinszerű alkalmazása ténylegesen nem csökkenti a STEMI miatt kórházba kerülő betegek halálozását és nem javítja az egyéb klinikai paramétereket sem egyéves megfigyelési idő alatt.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2014-10-20

kockázatát 15 hónapos időkeretben. Az új alcsoportelemzés azt vizsgálta, van-e különbség a két rokon készítmény hatásában és biztonságosságában a PCI időpontjától függően. A prasugrel a PCI idejétől függetlenül előnyösebbnek bizonyult, kiváltképp a nem beavatkozással összefüggő események megelőzésében.

#10
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2014-03-25

A II. fázisú TIPTOP vizsgálat azt mutatta, hogy akut ST-elevációs infarktus és következményes bal kamrai funkciózavar miatt szakintézetbe fölvett betegek esetében a doxycyclin antibiotikum szignifikánsan gátolja a bal kamra kedvezőtlen átépülési folyamatait, és csökkenti a szívizomelhalás mértékét. A munkacsoport hangsúlyozza annak szükségességét, hogy az adatokat szélesebb körű, nagyobb beteglétszámra vonatkozó tanulmányok is megerősítsék.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.