Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Prediabétesz lapszemle 1.évfolyam 3.szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-10-14

A 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) a leggyakoribb krónikus endokrin betegség, melynek jellemzője a csökkent inzulinszekréció és/ vagy inzulinrezisztencia következtében fellépő hyperglykaemia. 

#2
Prediabétesz lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-08-08

Egyértelmű, hogy a 2-­es típusú diabétesz szorosan összekapcsolódik a magas morbiditási és mortalitási aránnyal. A diabétesz utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett prevalenciája az ellátó rendszerekre is óriási terhet ró. 

#3
Prediabétesz lapszemle 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-08-08

Életmód-változtatás és a metforminkezelés hosszú idejű hatása a diabétesz és a mikrovaszkuláris szövődmények kialakulására 

#4
Prediabétesz lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-07-15

Bevezetés
Az egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization) Global Report on Diabetes című dokumentuma szerint a cukorbetegek száma az 1980-­ban regisztrált 108 millióról 2014­re 422 millióra emelkedett, és ez idő alatt a felnőtt populációban a globális prevalencia 4,7%­ról 8,5%-­ra növekedett. A cukorbetegség legfontosabb és legaggasztóbb szövődményei a szívet, az érrendszert, a szemet, a vesét és az idegrendszert érintik, és újabban a diabéteszt összefüggésbe hozzák bizonyos ráktípusok, a kognitív zavar és a depresszió gyakoribb előfordulásával is. 

#5
Prediabétesz lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-07-08

Bevezetés
A 2­-es típusú diabéteszben szenvedő felnőttek többségénél a glikált hemoglobin (HbA1c) szintjének 7% alá csökkentése több mint egy évtizede elérendő terápiás célként szerepel a kezelési irányelvekben, mivel bizonyítottan csökkenti a mikrovaszkuláris szövődmények kockázatát. Az viszont napjainkban is vitatott, hogy az ennél is szigorúbb glikémiás kontroll –például a 6,5% alatti cél kitűzése – előnyös, vagy éppen hátrányos, és hogy vajon mi a valódi hatása a vércukorszint korai, szigorú kontrollálásának a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására. 

#6
Prediabétesz lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-07-01

Bevezetés
A 2­es típusú diabétesz (T2DM) nagyon sok és egyre több embert érint – a cukorbetegek 2015­ben 415 millióra becsült száma 2040-­re várhatóan 642 millióra emelkedik, a prevalencia 8,8%­ról 10,4%­ra nő (az International Diabetes Federation, IDF adatai). Ebben a helyzetben az jelenthet beavatkozási lehetőséget, hogy a T2DM és szövődményei sok esetben megelőzhetők az időbeli felismeréssel, a korai diagnosztizálással, vagyis a prediabétesz felismerésével. A valóság azonban egyelőre az, hogy a diagnózist a legtöbb esetben nem sikerül idejekorán megállapítani. Ennek hátterében részben az alapellátásbeli szűrés hiányosságai állhatnak, csakhogy ennek gyakorlatáról keveset tudunk. Ezért az alábbiakban ismertetendő vizsgálattal a szerzők azt kívánták tisztázni, milyen tényezők befolyásolják az alapellátás orvosait a diabétesz szűrésében (kiket és hogyan szűrnek), illetve hogyan beszélik meg betegeikkel a szűrés eredményét.

#7
Prediabétesz lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-06-24

A prediabétesz olyan, magas diabéteszkockázattal járó állapotot jelöl, amelyet a normálisnál magasabb, de a cukorbetegségre még nem diagnosztikus glykaemiás paraméterek jellemeznek. A prediabétesz a 2­-es típusú diabétesz kialakulásának fokozott kockázatával járó állapot.1 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.