Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 22
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2016-02-28

A 2015-ös Egészségügyi Közlöny 19. számában jelent meg az aktualizált hazai szakmai irányelv az allergiás rinitisz ellátásáról. A frissítés a 2010- es, rinitiszről szóló hazai irányelv alapján, valamint több európai szakmai ajánlás adaptációjával készült. A szerző ismerteti az irányelv újdonságait, valamint a korábbi hazai ajánlás lényegét képező betegellátási folyamat és lépcsőzetes kezelés algoritmusát.

#2
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2013-12-02

 A World Allergy Organization folyóiratában jelent meg a közelmúltban egy közlemény a gyermekkori allergiás rinitisz (AR) okozta orrdugulás hatásos kezeléséről mometazon-furoát orrspray-vel (Meltzer EO, et al. Relieving nasal congestion in children with seasonal and perennial allergic rhinitis: efficacy and safety studies of mometasone furoate nasal spay. World Allergy Organisation Journal 2013;6:1–9.).

 

#3
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2013-10-30

A gyermekkori obstructiv sleep apnoe (OSA) megszüntetésére vagy javítására nem mindig elegendő a tonsilloadenotomia elvégzése. Perzisztáló vagy komplex OSA esetekben gyakran nem orrmandula- vagy garatmandula-túltengés a légúti obstrukció valódi oka. Mindeddig ezen esetek pontos felderítése nehézkes (pontatlan), terápiája gyakran sikertelen volt. A sleep endoszkópia lehetőséget teremt a vizsgáló számára, hogy alvás közben identifikálja az obstrukció valódi lokalizációját és okait, valamint ennek megfelelően tervezze meg a terápiát.

#4
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2013-09-04

Gyakran „megfázik” a kisgyermek, náthás, majd köhög, alig tudja abbahagyni, végül sípol-zihál a légzése. A típusos panaszokkal főleg szeptemberben az óvodások, kisiskolások körében találkozunk, a rhinovírus kiváltotta járványok idején.

#5
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2013-08-08

A Mometazon furoát (MF) orrspray hatékony az allergiás rinitisz és az orrpolipózis kezelésében, de nem ismert azon képessége, hogy eléri-e az orrüreg csillószőrős hámban gazdagabb hátsó részét, ahol a legtöbb patológiás folyamat történik. Tény, hogy az ismert orrspray-k nem halmozódnak megfelelő dózisban az orrüreg hátsó részében, ami pedig előnyösebb a terápia szempontjából.

#6
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2013-07-12

Az allergiás megbetegedések a leggyakoribb 18 év alatti tünetegyüttesek közé tartoznak az USA-ban évek óta. Míg a légúti allergiák gyakorisága változatlan, a bőrallergiák előfordulása kifejezetten, az ételallergiáké csekélyebb mértékben nő. Korai diagnosztikájuk és a hatékony beavatkozások a fizikális és mentális állapot javításán túl a gyermekek életminőségét és teljesítőképességét is előnyösen befolyásolhatják.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-06-13

A táplálékallergiás tünetek eltérő patomechanizmusokkal jönnek létre: az esetek közel 50%-áért (korai reakciók) az IgE mediálta immunválasz a felelős, a többi tényező eddig pontosan nem meghatározott folyamat révén alakul ki. A tünetek több szervrendszert érinthetnek, súlyosságuk az enyhétől az életveszélyes állapotig terjed. Minden életkornak megvan a tipikus ételallergénje. Az IgE mediálta formák elsősorban bőrpróba végzésével vagy specifikus IgE szint meghatározással diagnosztizálhatók, de bizonyító erejük az ételterheléses vizsgálatoknak van. A táplálékallergén teljes eliminációja a nemzetközileg elfogadott terápiás módszer.

#8
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2013-05-29

Gyermekkorban az elhúzódó orrlégzési gátoltság nagyon gyakori panasz. Az esetek többségében az orrgarati mandula megnagyobbodása áll a háttérben. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-05-24

Az allergénspecifikus immunterápia az IgE közvetítette allergiás kórképek egyetlen ismert és szakmailag elismert oki kezelése. Az általa indukált, illetve helyreállított immuntolerancia révén csökkenti az allergiás gyulladást. A kezelés célja a tünetek csökkentése, ezáltal az életminőség javítása, a tüneti gyógyszerfelhasználás redukciója révén a betegség költségeinek optimalizálása.

#10
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2013-05-02

A chronicus rhinosinusitis (CRS) műtéti kezelését – mivel az a feltételezett hajlamosító tényezőket kevésbé befolyásolja – lokális és bizonyos esetekben szisztémás kortikoszteroidok adásával egészítjük ki. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.