Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 18
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2016-06-17

Az elhízás gyógyszeres kezelésében közel egy évszázada próbálkoztak efedrin- és amfetaminszármazékokkal, de ezeket napjainkra idegrend­szeri és kardiovaszkuláris mellékhatásaik miatt nagyrészt kivonták a for­galomból. Hazánkban 5 év óta nincs étvágycsökkentő gyógyszer, az USA-ban viszont 3 éve alkalmazzák a más hatásmechanizmusú, szelektív 5HT2C szerotoninreceptor-agonista lorcaserint, kedvező eredményekkel.

#2
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-03-19

Európában és Észak-Amerikában 2011-ben 747 háziorvos körében online szisztematikus felmérést végeztek a familiáris hiperkoleszterinémiával (FH) kapcsolatban. A németországi adatok az orvosok széles körű ismeretei mellett az ellátás hiányosságaira is utalnak. Az FH genetikai hátterét, klinikai képét, diagnózisának és kezelésének irányelveit a felmérés tükrében bemutató közlemény a korai felismerésnek és a hozzátartozók szűrésének fontosságát emeli ki.

#3
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-03-27

A vér magas trigliceridszintje közvetlenül és közvetve (az elhízáson, hipertónián, csökkent glükóztolerancián keresztül) elősegíti az ateroszklerózis kialakulását. A hipertrigliceridémiában szenvedő beteg kardiovaszkuláris kockázatának felméréséhez az LDL- és HDL-koleszterint, a kísérő betegségeket, a trigliceridekben gazdag lipoproteinek összetételét és a családi kórtörténetet is figyelembe kell venni. A kezelés célja a kardiovaszkuláris kockázat csökkentése és a trigliceridekkel kapcsolatos szövődmények (pl. kilomikronémia szindróma) megelőzése. Az életmódbeli beavatkozás alapja a diéta, az alkoholtilalom, a rendszeres testmozgás, a testsúlycsökkentés és a dohányzás abbahagyása. A továbbra is magas trigliceridszint niacin, fibrát, ómega-3-zsírsav-etilészter adásával csökkenthető, a non-HDL-koleszterin szintjének optimalizálásához sztatinkezelésre is szükség van.

#4
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2012-01-19
A gyógyszeres lipidcsökkentés – életmódbeli változtatásokkal együtt – a kardiovaszkuláris betegségek elsődleges és másodlagos megelőzésében egyaránt alkalmazható. Az elsődleges megelőzésben a sztatinokkal elért eredmények a legmeggyőzőbbek, főleg a nagy kockázatú betegek körében ezért a rizikómeghatározás alapvető. Sztatinkezelés ajánlott szekunder prevencióban minden kimutatott kardiovaszkuláris betegség vagy rizikóekvivalensek esetén.
 
#5
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2011-04-08

A HDL-koleszterinnek az atherosclerosis megelőzésében betöltött szerepét illetően a különböző szérumlipid-frakciók befolyásolását célzó klinikai vizsgálatok ellentmondásos eredményeket hoztak. 

#6
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2010-12-21

Sarcopeniának nevezzük a hiányos táplálkozás következtében vagy időskorban fellépő, főleg a vázizomzatot érintő testsúlycsökkenést. Cachexiáról akkor beszélünk, ha a testsúlycsökkenés betegséghez, például rosszindulatú daganathoz, krónikus szívelégtelenséghez vagy AIDS-hez társul.

#7
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2010-08-09

A HDL-koleszterin (HDL-K) alacsony plazmakoncentrációja független kardiovaszkuláris kockázati tényező. A HDL-K gyógyszeres emelése vonzó lehetőségnek tűnik az irányelvek szerinti LDL-K-csökkentés ellenére fennmaradó kockázat mérséklésére.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.4. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2010-04-09

Az elhízás – főleg annak zsigeri formája – elősegíti az inzulinrezisztenciát. Egy járványtani vizsgálat eredménye szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása körülbelül 70%-ban az elhízás terhére írható. A diabetes járványszerű terjedésén csak akkor tudunk úrrá lenni, ha visszaszorítjuk az elhízást. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.2. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2010-02-17

Az érelmeszesedés befolyásolható, legfontosabb kockázati tényezői a diabetes mellitus, a magas vérnyomás, a nikotin és a zsíranyagcsere zavarai. Dyslipoproteinaemia esetén az emelkedett LDL-koleszterin- érték (LDL-C) vitathatatlanul kiemelkedő jelentőséggel bír: semmilyen más anyagcserezavarnak az érelmeszesedéssel való összefüggését nem tudták ilyen pontosan és sokoldalúan bizonyítani.

#10
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.7. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2009-07-01

Az elhízás járványszerű terjedése maga után vonta a fogyókúrás programok kínálatának bővülését. A kevés szénhidrátot tartalmazó, a mediterrán és a zsírszegény diéta összehasonlítása azt mutatta, hogy a csökkentett zsírtartalmú táplálkozás mellett más fogyókúrás diéták is ugyanolyan eredményesek.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.