Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 14
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2016-06-17

Az elhízás gyógyszeres kezelésében közel egy évszázada próbálkoztak efedrin- és amfetaminszármazékokkal, de ezeket napjainkra idegrend­szeri és kardiovaszkuláris mellékhatásaik miatt nagyrészt kivonták a for­galomból. Hazánkban 5 év óta nincs étvágycsökkentő gyógyszer, az USA-ban viszont 3 éve alkalmazzák a más hatásmechanizmusú, szelektív 5HT2C szerotoninreceptor-agonista lorcaserint, kedvező eredményekkel.

#2
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-03-27

A vér magas trigliceridszintje közvetlenül és közvetve (az elhízáson, hipertónián, csökkent glükóztolerancián keresztül) elősegíti az ateroszklerózis kialakulását. A hipertrigliceridémiában szenvedő beteg kardiovaszkuláris kockázatának felméréséhez az LDL- és HDL-koleszterint, a kísérő betegségeket, a trigliceridekben gazdag lipoproteinek összetételét és a családi kórtörténetet is figyelembe kell venni. A kezelés célja a kardiovaszkuláris kockázat csökkentése és a trigliceridekkel kapcsolatos szövődmények (pl. kilomikronémia szindróma) megelőzése. Az életmódbeli beavatkozás alapja a diéta, az alkoholtilalom, a rendszeres testmozgás, a testsúlycsökkentés és a dohányzás abbahagyása. A továbbra is magas trigliceridszint niacin, fibrát, ómega-3-zsírsav-etilészter adásával csökkenthető, a non-HDL-koleszterin szintjének optimalizálásához sztatinkezelésre is szükség van.

#3
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2011-04-08

A HDL-koleszterinnek az atherosclerosis megelőzésében betöltött szerepét illetően a különböző szérumlipid-frakciók befolyásolását célzó klinikai vizsgálatok ellentmondásos eredményeket hoztak. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.4. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2010-04-09

Az elhízás – főleg annak zsigeri formája – elősegíti az inzulinrezisztenciát. Egy járványtani vizsgálat eredménye szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása körülbelül 70%-ban az elhízás terhére írható. A diabetes járványszerű terjedésén csak akkor tudunk úrrá lenni, ha visszaszorítjuk az elhízást. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.2. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2010-02-17

Az érelmeszesedés befolyásolható, legfontosabb kockázati tényezői a diabetes mellitus, a magas vérnyomás, a nikotin és a zsíranyagcsere zavarai. Dyslipoproteinaemia esetén az emelkedett LDL-koleszterin- érték (LDL-C) vitathatatlanul kiemelkedő jelentőséggel bír: semmilyen más anyagcserezavarnak az érelmeszesedéssel való összefüggését nem tudták ilyen pontosan és sokoldalúan bizonyítani.

#6
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.7. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2009-07-01

Az elhízás járványszerű terjedése maga után vonta a fogyókúrás programok kínálatának bővülését. A kevés szénhidrátot tartalmazó, a mediterrán és a zsírszegény diéta összehasonlítása azt mutatta, hogy a csökkentett zsírtartalmú táplálkozás mellett más fogyókúrás diéták is ugyanolyan eredményesek.

#7
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2009-02-01

A gyermekkori elhízás komoly problémává vált. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a 2–5 éves gyermekek 13,9%-a, a 6–11 évesek 18,8%-a és a 12–19 éves serdülők 17,4%-a sorolható a túlsúlyosak közé. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XIII. évf.10. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2006-10-01

Az Európai Unió országaiban minden ötödik felnőtt elhízott. A gyermekek körében a növekedés még kifejezettebb: 14 millió fiatal túlsúlyos vagy elhízott. A riasztó epidemiológiai adatok tudatában feltehető a kérdés, vajon mit tehet a háziorvos, mi lehet a szerepe e jelenség megfékezésében. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XII. évf.6. szám
OTSZ Online >> Diabetológia
2005-06-01

A 2-es típusú diabetes mellitus leggyakoribb szövődményei a mikrovaszkuláris károsodások (retinopathia, nephropathia és neuropathia) és a makrovaszkuláris elváltozások (koszorúér-, cerebrovaszkuláris-, perifériás ér-betegség). A mikrovaszkuláris szövődmények progressziója lassításának feltétele a metabolikus folyamatok egyensúlyban tartása és a kardiovaszkuláris kockázati tényezők kezelése.

#10
Orvostovábbképző Szemle XII. évf.1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2005-01-01

Az utóbbi évtizedekben nagy hangsúlyt fektettek annak kutatására, hogy milyen szerepet játszik az oxidatív stressz az atherosclerosis kórfolyamatában. A kontrollált klinikai vizsgálatok eredményei ellentmondásosak.  

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.