hirdetés

Urológia, infektológia

Nők visszatérő húgyúti fertőzései: diagnózis és kezelés

Charles M. Kodner, MD és Emily K. Thomas Gupton, DO, MPH - Dr. Szalka András kommentárjával

A gyakori, fájdalmas, égő, csípő érzéssel kísért vizeletürítés képében jelentkező visszatérő húgyúti fertőzés leggyakoribb oka fiatal, egyébként egészséges nők esetében az eredeti baktériummal való visszafertőződés. A szexuális élet gyakorisága jelzi előre a legmegbízhatóbban a húgyúti fertőzés kiújulásának lehetőségét. Minden betegcsoportban az Escherichia coli a fő kórokozó. A pozitív vizelettenyésztés gyakran mellőzhető. A tüneteket mutató betegek kezelésének egyik lehetősége a megelőzésképpen folyamatosan vagy a szexuális együttlét előtt adott antibiotikum. A szövődményes húgyúti fertőzés szempontjából veszélyeztetett betegek kezelését célszerű széles spektrumú antibiotikummal kezdeni, majd célzottan folytatni. Szerkezeti eltérés gyanúja képalkotó vizsgálatot indokol.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Charles M. Kodner, MD
a szerző cikkei

Emily K. Thomas Gupton, DO, MPH
a szerző cikkei

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[84523] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.