hirdetés

Előszó

A krónikus lepényelégtelenség okozta magzati növekedési visszamaradottság (intrauterine growth restriction, IUGR) tényét és jelentőségét az 1960-as években fedezték fel. Fiatal orvosként tanúja voltam a debreceni Szülészeti Klinikán annak, hogy a Bazsó János tanársegéd (1928–1973) által megsejtett és a Turkistanból származó amerikai orvosnő, Lula Olga Lubchenco (1915–2001) és munkatársai első közlésével (1963) közel egyidőben általa is bizonyított, magzati sorvadásnak nevezett jelenségről írt tanulmányait a szakmai felettesei sokáig a fiókjukban tartva, nem engedték közölni. Környezetét évekig nem tudta meggyőzni, míg végül megjelenhettek a közleményei a Zentralblatt für Gynäkologie (1964;86:364–372. és 1968;90:384–391.), a Biology of Neonate (1969;14:80–89.) német, illetve angol nyelvű szaklapokban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán, professor emeritus, főszerkesztő
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.