hirdetés

Az antiemetikum kiválasztása

A hányinger kórélettanának és a hányáscsillapító szerek hatásmechanizmusának jobb megértésével a háziorvosok javíthatják a kezelések hatását és költséghatékonyságát. A hányinger és a hányás elsősorban zsigeri ingerlés által, dopamin és szerotonin közvetítésével; vesztibuláris és központi idegrendszeri okok miatt, hisztamin és acetil-kolin közvetítette folyamatok révén; valamint a kemoreceptor trigger zóna ingerlésén keresztül, dopamin és szerotonin közvetítésével jöhet létre. A kezelés ezekre a folyamatokra irányul. Az antihisztaminok és az antikolinerg szerek a vesztibuláris, illetve központi idegrendszeri okokra visszavezethető hányinger ellen hatékonyak. A dopamin-antagonisták a gasztrointesztinális traktusban és a kemoreceptor trigger zónában történő dopamin-felszabadulást gátolják – ezeknek a szereknek az indikációs területe megegyezik a szerotonin-antagonistákéval. Utóbbiak a bélrendszer és a kemoreceptor trigger zóna szerotoninaktivitását gátolják, és elsősorban az enterális irritáció kiváltotta, valamint a posztoperatív hányinger és hányás csillapítására alkalmasak. A kiegészítő és alternatív terápiás lehetőségek, mint a gyömbér, az akupresszúra vagy a B6-vitamin, terhességi hányinger esetén jöhetnek szóba.

Ahányinger és a hányás számos különböző állapot, beavatkozás, illetve gyógyszeres kezelés gyakori velejárója, mely évente betegek millióinak életminőségét befolyásolja hátrányosan. Becslések szerint egyedül a terhesség indukálta hányinger miatt évi 8,5 millió munkanap esik ki.1 A posztoperatív hányinger és hányás betegenként 415 USA-dollárral növeli a kórházi kezelés költségeit.2 A hányinger és a hányás kezelése számos esetben a háttérben álló specifikus, jól ismert mechanizmusokra irányul.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Zachary A. Flake, MD , Robert D. Scalley, PharmD , Austin G. Bailey, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.