hirdetés

Budesonid-formoterol kombináció tartós alkalmazása krónikus obstruktív tüdőbetegségben

Az elmúlt években két nagy nemzetközi klinikai vizsgálatot is végeztek krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegeken inhalált kortikoszteroid (budesonid) és hosszú hatástartamú béta2-agonista (formoterol) kombinációjának tartós alkalmazásával. Mindkét vizsgálat eredményei megerősítették azt a feltevést, hogy a két, egymás hatását erősítő gyógyszerrel kedvezően befolyásolható ennek a nehezen kezelhető betegségnek a lefolyása, és javítható a betegek életminősége is.

Az ismertetett vizsgálatokban a budesonid, 320 mg+formoterol, 9 mg kombináció egy belégzô készülékben (Symbicort Turbuhaler) hosszú idôn keresztül (12 hónap) naponta kétszer alkalmazva súlyos (GOLD III-IV. stádium) COPD-ben szenvedô betegek esetében szignifikánsan javította a légzésfunkciós értékeket (FEV1, reggeli és esti PEF), csökkentette az
exacerbációk gyakoriságát, valamint az orális kortikoszteroid-kezelés iránti igényt, mérsékelte a COPD tüneteit és javította a betegek életminôségét. A budesonid–formoterol kombináció hatása a legtöbb vizsgált végpont tekintetében jobb volt, mint az egyes komponensek hatása külön-külön.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vadász Imre
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.