hirdetés

EBP - START

Az asthmával kapcsolatos korábbi klinikai vizsgálatok alapján nem dönthető el egyértelműen, hogy enyhe asthmában a rövid idővel a betegség kezdete után megkezdett kis dózisú kortikoszteroid-kezelés alkalmas-e a rohamok előfordulási gyakoriságának csökkentésére és a tüdőfunkció gyorsuló romlásának megelőzésére. Az „Inhaled Steroid Treatment As Regular Therapy in early asthma” (START) vizsgálatban budesonid alkalmazásával elért eredmények azt mutatják, hogy a kérdésre határozottan pozitív választ adhatunk.

Az asthmára jellemző kóros elváltozás a felső és alsó légutak nyálkahártyájának krónikus gyulladása. Az asthmás gyulladás során elsősorban az eosinophil sejtek, valamint a hízósejtek, monocyták és macrophagok megszaporodása észlelhető. Az asthma tünetei, valamint az asthmában tapasztalható kóros légzésélettani változások főként ennek a gyulladásnak, a gyulladásos sejtek által termelt mediátorok hatásának következményei.1–3 Bár az asthmára a különféle tényezők által kiváltott légúti obstrukció reverzibilitása a jellemző, már régen megfigyelték, hogy a tartósan fennálló, gyakran jelentkező asthmás tünetek végül is a reverzibilitás csökkenéséhez, tartós és legalábbis részben irreverzibilis légúti obstrukcióhoz vezetnek. Az 1990-es évek elején fogalmazták meg, hogy ennek hátterében a hörgőrendszer alkotóelemeinek kóros átalakulása áll: nyálkahártya-metaplasia, a kehelysejtek hyperplasiája, a bazális membrán megvastagodása, az erek számának és a hörgők simaizomzatának megszaporodása (átépülés, „remodeling”).

Számos vizsgálat bizonyította, és a mindennapi klinikai tapasztalat is alátámasztja, hogy krónikus, perzisztáló asthmában a lokálisan alkalmazott, belégzett kortikoszteroidok csökkentik a légúti gyulladást, enyhítik a tüneteket, megelőzik az asthmás rohamok kialakulását, javítják a légzésfunkciót, és csökkentik a halálozást. Mivel valószínűsíthető, hogy a légúti gyulladás és az átépülés között ok-okozati kapcsolat van, az inhalatív kortikoszteroidok rendszeres alkalmazása várhatóan nemcsak a tüneteket enyhíti és a betegek életminőségét javítja, hanem a hörgőrendszer kóros átépülését, az irreverzibilis obstrukció kialakulását is megelőzi.

Azt a kérdést, hogy a belégzett kortikoszteroidok korán megkezdett alkalmazása hosszú távon milyen hatást gyakorol az asthmára, korábban több vizsgálatban tanulmányozták.6–8 Ezekbe a nagy létszámú betegcsoportokon végzett vizsgálatokba enyhe és középsúlyos asthmában szenvedő betegeket is beválasztottak, és a betegség fennállásának ideje is széles határok között változott. Nem nyertünk viszont meggyőző adatokat annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy enyhe asthmában a betegség kezdete után rövid idővel megkezdett kortikoszteroid-kezelés milyen hatást gyakorol a légzésfunkció alakulására.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vadász Imre
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.