hirdetés

UPLIFT vizsgálat

A légzési betegségek terápiájának egyik nagy adóssága a COPD-re jellemző progresszív funkcióvesztés mérséklése, ezáltal a betegek aktív életszakaszának prolongálása és a légzési elégtelenség megelőzése. A terápiás lehetőségek impresszionáló bővülése ellenére ezen a téren elmaradtak az eredmények. Ebben a helyzetben jelent meg a terápiás palettán egy ígéretes új készítmény, a tiotropium. Az első közlemények a légzésfunkciós értékek javulása mellett a betegek életminőségének kedvező alakulásáról, a panaszok mérséklődéséről, a teljesítőképesség fokozódásáról, az exacerbációk ritkulásáról számoltak be, s a vizsgálatok kedvező eredményeit a klinikai gyakorlat is igazolta. A tiotropium egyik nagy előnye a napi egyszeri adagolás lehetősége, ami megkönnyíti a terápia követését.Most hozták nyilvánosságra annak a hosszú távú vizsgálatnak az eredményét, amelyben arra a kérdésre kerestek választ, hogy alkalmas-e a tiotropium a COPD progressziójának lassítására (UPLIFT). Bár ez a várakozás nem igazolódott, a vizsgálatnak számos fontos, a gyakorlatban is hasznosítható tanulsága van.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vadász Imre
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.