Gyermekkorban végzett hematopoetikus őssejt transzplantációk európai és hazai gyakorlata az EBMT adatai alapján

A köldökzsinórvér sejtek a csontvelőben lévő vérképző őssejtekkel azonos regenerációs képességgel rendelkeznek, ezért alkalmazásuk a transzplantációban rendkívüli jelentőséggel bír. 1988-ban egy csontvelő-elégtelenségben szenvedő fiúnál (Fanconi-anaemia) történt sikeres köldökzsinórvér-átültetés és ezt követte más hematológiai betegségekben az egyre sikeresebb és egyre kiterjedtebb felhasználásuk. Az elmúlt évtizedekben a köldökzsinórvérsejtek transzplantációs előkészítésére és tartós életben tartására biológiai rendszer épült ki laboratóriumokkal, mely lehetővé teszi a sejtek tömeges felhasználását és olyan új módszerek kidolgozását, amelyek a köldökzsinórvérsejtek más szöveti sejtekké történő átalakítását tehetik lehetővé.1

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Száraz L., KRIO Intézet Zrt., Budapest
a szerző cikkei

Nagy K., Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központ, Gyermekhematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztály, Miskolc
a szerző cikkei

Balogh I., KRIO Intézet Zrt., Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.