Mértéktelen gyógyszerfogyasztás és gyógyszerfüggőség: felismerés és kezelés

A lakosság több mint kétharmada évente legalább egyszer felkeresi a háziorvost. A háziorvosok ezért kulcspozícióban vannak a mértéktelen gyógyszerhasználat felismerésében; elsősorban ők azok, akik betegeiket problémás gyógyszerfogyasztásukkal szembesíthetik. A gyógyszerfüggőség kialakulása szempontjából legnagyobb figyelmet érdemlő gyógyszercsoportok a benzodiazepinek és analógjaik, valamint az opiátok és opioidok. A függőség felismerésének és kezelésének támogatására Németországban szakmai útmutató is rendelkezésre áll.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
B. Groß
a szerző cikkei

W. Kunstmann
a szerző cikkei

G. Bischof
a szerző cikkei

S. Ulbricht
a szerző cikkei

Dr. Gerevich József, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
cikk[] galeria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.