A spondylitis ankylopoetica gyakorisága

Egy új tanulmány cáfolja, hogy a spondylitis ankylopoetica előfordulási gyakorisága eltérő lenne a férfiak és nők között.

hirdetés

D. Alan Nelson (University of Stanford, California) és munkatársainak az Arthritis Care & Research-ben megjelent közleményükben arról számoltak be, hogy a katonai egészségügyi feljegyzések elemzése alapján nem találtak statisztikailag szignifikáns különbséget a betegség előfordulásában a férfiak és a nők között.

A spondylitis ankylopoetica (AS) gyakori, krónikus mozgásszervi betegség, amely jelentős funkcionális korlátokkal jár. Élethosszig tartó fájdalmat, merevséget és mozgáskorlátozottságot okozhat a hát alsó részén és a nyakban, valamint fáradtsággal és alvászavarokkal jár.

Annak ellenére, hogy a spondylitis ankylopoetica (AS) meglehetősen gyakori, és a becslések szerint az amerikai felnőtt lakosság 1%-át érinti (2,5 millió ember), eddig csak egy publikált populációs vizsgálatban tértek ki arra, milyen a nemek közti előfordulási arány az Egyesült Államokban. E vizsgálat során a minnesotai Olmsted megyében 1980 és 2009 közötti esetek nyomon követésekor azt állapították meg, hogy a férfiak és a nők közötti megbetegedések aránya 3,8:1 volt, ami megegyezett az akkori becslésekkel. A követett populáció azonban 100%-ban a fehérbőrű népességhez tartozott. Egy, az ontariói lakosokat 1995 és 2010 között követő kanadai tanulmányban pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a nők körében nőtt az AS-ek aránya, és csökken a nemek közötti különbség. Az AS összesített aránya szintén közel háromszorosára nőtt, valószínűleg a nagyobb tudatosság és a pontosabb diagnózisok okán.

A kaliforniai kutatók jelen retrospektív vizsgálatukban az amerikai hadsereg 728.556 tagját, akik 2014 és 2017 között hátfájásuk miatt a gudeline szerinti szűrésen estek át. A vizsgált populáció körülbelül 68%-a fehér, 22%-a fekete, 5%-a ázsiai vagy csendes-óceáni szigetekről származó volt, a többiek egyéb etnikumhoz tartoztak, vagy etnikai hovatartozásuk ismeretlen volt. A vizsgáltak mintegy 85%-a volt a férfi. Az átlagosan 2,21 évig tartó követés során 438 egyénnél (0,06%) diagnosztizáltak legalább egy alkalommal AS-t. Az AS előfordulási aránya a férfiak és a nők között hasonlónak bizonyult (előfordulási arány: 1,16; P = 0,23; korrigált esélyhányados: 0,79; 95%-os konfidencia intervallum, 0,61-1,02; P = 0,072).

Megállapításuk szerint fehéreknél nagyobb valószínűséggel alakul ki AS, mint a feketéknél (aOR, 1,39; 95% CI, 1,01-1,66; P = 0,04). Az AS kockázata az életkor előrehaladtával nőtt, a betegség kialakulásának kockázata a 45 év felettieknél hétszer akkora, mint a 24 év alattiaknál (aOR, 7,3; 95% CI, 5,7-10,3; P < 0,001). Eredményeik valószínűleg részben azért térnek el a korábbi minnesotai vizsgálat eredményeitől, mert a két populáció jelentősen különbözött, és azóta mind az AS diagnosztikai kritériumai, mind a diagnosztikai kódok változtak. Azonban a megfigyelt arányok összhangban vannak a kanadai ontariói vizsgálatban tapasztalt 1,21-es férfi-női prevalencia aránnyal, feltehetően azért, mert ebben a két vizsgálatban a betegek különféle etnikumból kerültek ki, míg az olmsted-i vizsgálatban csak fehérek szerepeltek.

A tanulmány korlátai közé tartozik, hogy a hadsereg tagjainak vizsgálata nem véletlenszerű mintavétel, és előfordulhat, hogy a legtöbb klinikailag nyilvánvaló AS-esetet a katonai szolgálatba lépés előtt kiszűrték, ezért bizonyulhatott alacsonynak az AS előfordulási gyakorisága.

Forrás:

Nelson DA et al: Incidence of Ankylosing Spondylitis Among Male and Female United States Army Personnel. Arthritis Care Res 2021 Aug 30. doi: 10.1002/acr.24774

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.