Reumatológia, Immunológia

Polymyalgia rheumatica

A polymyalgia rheumatica (PMR) az idősebb emberek gyakori szisztémás gyulladásos betegsége, amelynek vezető tünete a vállöv és a medenceöv izomlázszerű fájdalma, merevsége, a szisztémás gyulladás nagymértékben emelkedett laboratóriumi paramétereivel. A PMR eseteinek legalább 20%-ához óriássejtes arteritis csatlakozik. Nincsenek bizonyító erejű szerológiai (autoimmun) paraméterek. A betegséget el kell különíteni a többi polymyalgiás szindrómától. A legtöbb esetben a váll és a medence területén ízületi gyulladások, ínhüvelygyulladások és/vagy bursitisek mutathatók ki ultrahanggal vagy MR-vizsgálattal. A kortikoszteroid- kezelés a választandó terápia, a kezdő adag PMR esetén 15–25 mg/nap, a teljes kezelési idő 1–3 év.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. Marker-Hermann
a szerző cikkei

W. A. Schmidt
a szerző cikkei

Dr. Schmidt Zsuzsanna
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 3,7 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.