hirdetés

ECTRIMS poszter

A dimetil-fumarát-kezelés csökkenti a liquor és vér neurofilamentszintjét

A neurofilament könnyű lánc (neurofilament light, NFL) az axonváz szerkezeti fehérjéje. Az axon sérülésével járó betegségekben az NFL-szint megemelkedik a vérben és a liquorban. Az utóbbi néhány évben az NFL-szint változása sclerosis multiplex betegek liquorában a gyulladást kísérő axonsérülés egyik lehetséges biomarkere lett. Ezt követte egy olyan szenzitív módszer kifejlesztése (Simoa), mellyel a perifériás vérben is mérhető az NFL-szint, és ez korrelál a liquor-koncentrációval. Újabb tanulmányok kimutatták, hogy a liquor- és  szérum-NFL-szint korrelál a klinikai és az MRI-aktivitással is, és a magas hatékonyságú terápiák, pl. natalizumab, fingolimod, daclizumab, cladribin az NFL-szint csökkenését eredményezik a liquorban illetve a szérumban. Fingolimodra történő váltás első generációs injekciós terápiákról csökkenti az NFL-koncentrációt a plazmában, míg rituximabra váltás a liquor NFL-szint csökkenését eredményezi. A liquor NFL-koncentráció redukciója natalizumabkezelés során korrelál az agyi atrófia csökkenésével is. Mindez arra utal, hogy az NFL-szint mérése a liquorban és a perifériás vérben a terápiahatékonyság mérésének eszköze lehet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.