hirdetés

A dabigatran és warfarin összehasonlítása pitvarfibrillációban és tüneteket okozó szívelégtelenségben

A RE-LY vizsgálat alcsoportelemzése

A pitvarfibrilláció (AF, atrial fibrillation) és a szívelégtelenség (HF, heart failure) két olyan gyakori kórállapot, mely az esetek jelentős részében egyidejűleg áll fenn. Az AF prevalenciája a HF súlyosságának fokozódásával növekszik: tünetmentes bal kamrai szisztolés diszfunkcióban 4%, NYHA IV. besorolású betegeknél 50%. A Euro Heart Survey in AF elnevezésű vizsgálat szerint az AF betegek 34%-ánál áll fenn HF. Az AF a HF-hez társuló halálozás prediktorának tekinthető, a HF viszont az AF-hez társuló stroke kockázati tényezője.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
J. Ferreira
a szerző cikkei

M. Ezekowitz
a szerző cikkei

S. Connolly
a szerző cikkei

M. Brueckmann
a szerző cikkei

M. Fraessdorf
a szerző cikkei

P. Reilly
a szerző cikkei

S. Yusuf
a szerző cikkei

L.Wallentin
a szerző cikkei

RE-LY Investigators
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.