hirdetés

Bevezető 2015. április

A spontán intracerebralis vérzés a szél- ütés mostohagyereke, kevesebb szó esik róla. Gyakorisága az európai kultúrkör- ben 10–15%, de Amerikában a 40%-ot is elérheti a fekete lakosság körében. Ezért nagyon érdekes a skót szerzők vizsgá- lata, akik több mint 120 beteg esetében tanulmányozták a klasszikus (törzsdú- cok) és szokatlan lokalizációjú (lebeny- vérzés) jellemzőit, mivel az utóbbit gyak- ran hozzák összefüggésbe az amyloid angiopathiával. A szerzők megfigyelése szerint a lobáris vérzés valóban hajlamos a visszatérésre, de számos egyéb érdekes megfigyelést is tettek, amit a cikk elolva- sása után megtudhatunk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Csiba László
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.