hirdetés

Dr. Pados Gyula cikkei

  #1
2016-06-17 17:00:00

Az elhízás gyógyszeres kezelésében közel egy évszázada próbálkoztak efedrin- és amfetaminszármazékokkal, de ezeket napjainkra idegrend­szeri és kardiovaszkuláris mellékhatásaik miatt nagyrészt kivonták a for­galomból. Hazánkban 5 év óta nincs étvágycsökkentő gyógyszer, az USA-ban viszont 3 éve alkalmazzák a más hatásmechanizmusú, szelektív 5HT2C szerotoninreceptor-agonista lorcaserint, kedvező eredményekkel.

  #2
2004-09-01 00:00:00

Az Orvostovábbképző Szemle e számában három-három cikk és kommentár foglalkozik az elhízással. A neves G. A. Bray professzor az obesitas diagnosztikájáról, szövődményeiről és kezeléséről ad összefoglalót, egy olyan országból, az USA-ból, ahol az elhízás a 21. század kihívásává vált. R. Wyatt és J. O. Hill a gyógyszeres kezelésről írnak, kiemelve az azzal kapcsolatos téves nézeteket is. D. H. Bessesen tudományos alapossággal veszi számba cikkében azokat az anyagokat, amelyek az elhízás kezelésében a jövőben szerepet kaphatnak.

A kommentárok nem a cikkeket taglalják, hanem sok egyéb hasznos információt adnak a témákhoz kapcsolódva. Binnyei Balázs például arra is vállalkozik, hogy az Elhízástudományi Társaság Konszenzus Konferenciája alapján ismertesse az ott kialakított új kezelési irányelveket. A teljesség igénye nélkül állt össze e sorozat, és úgy alakult, hogy az elhízás kezelésének alapvetően fontos szektorát, a diétás kezelést egyik munka sem tárgyalja részletesen. Bevezetőm hátralevő részében ezt a hiányt szeretném enyhíteni, annál is inkább, mert érdekes, aktuális – világszerte éppen vitatott – témáról van szó, melyet az említett Konszenzus Konferencián, április 30-án részletesen megtárgyaltunk, és állásfoglalást is kialakítottunk ezzel kapcsolatban.

Abban nem volt vita a Konszenzus Konferencián, hogy a diétában elsődleges az energiabevitel csökkentése, annak ellenére, hogy a világ tele van olyan laikus, sőt orvosi diétákkal is, amelyekben nem kell számolni a kalóriákat. (Ilyen például a szélsőséges Atkins-diéta vagy azok a fogyókúrás programok, amelyekben kizárólag a glikémiás index szerint válogatják az ételeket.) Az energiamegmaradás törvénye az emberi anyagcserében – genetikailag modifikált variációkban – érvényesül. Véleményünk az, hogy az engeriaszükségletnél 500 kcal-val kevesebb táplálékot kell fogyasztani, és így a testsúlyból heti 0,5 kg-ot lehet leadni.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.