hirdetés

Péterfy Kórház Rendelőintézet, és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Gyermektraumatológia, Budapest Dr. Kassai Tamás cikkei

  #1
2019-04-29 13:24:00

A gyermekeket érő balesetek nagy része szerencsére kisebb sérülésekkel jár, súlyos, életet veszélyeztető sérülés ritkán történik. Ezek gyors és hatékony ellátása viszont igen fontos, mivel életet, végtagot és/vagy funkciót mentő jelentőségű beavatkozásokról van szó. Részleteket mutatok be az új szemléletből, amellyel a sérült gyermek első ellátását végezzük mind prehospitálisan, mind a kórházi első ellátás keretében, különös tekintettel a fájdalomcsillapításra és a gyermekbarát ellátásra.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.