hirdetés

Traumát szenvedett gyermek első ellátása, korszerű fájdalomcsillapítás

A gyermekeket érő balesetek nagy része szerencsére kisebb sérülésekkel jár, súlyos, életet veszélyeztető sérülés ritkán történik. Ezek gyors és hatékony ellátása viszont igen fontos, mivel életet, végtagot és/vagy funkciót mentő jelentőségű beavatkozásokról van szó. Részleteket mutatok be az új szemléletből, amellyel a sérült gyermek első ellátását végezzük mind prehospitálisan, mind a kórházi első ellátás keretében, különös tekintettel a fájdalomcsillapításra és a gyermekbarát ellátásra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kassai Tamás, Péterfy Kórház Rendelőintézet, és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Gyermektraumatológia, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.