hirdetés

Kocsis Márton cikkei

  #1
2020-09-29 17:18:00

A nyugtalan láb szindrómát (RLS) az öngyilkosság és az önsértő gondolatok rizikófaktoraként tartják számon, de az összefüggés mögött meghúzódó mechanizmusokat eddig nem azonosították hitelt érdemlően. Úgy tűnik, hogy a kapcsolat független a depressziótól, az alvászavaroktól és egyéb vizsgált tényezőktől.

 

JAMA, 2019. augusztus

  #2
2020-06-19 11:12:00

Biztató, statisztikailag szignifikáns eredményeket mutatott az atezolizumab és a bevacizumab kombinációban történő alkalmazása irreszekábilis hepatocelluláris carcinomában a III. fázisú IMbrave150 klinikai vizsgálat adatai szerint. Az időközi eredmények szerint a szorafenibhez képest a ha­lálozási kockázat 42%-kal kisebb volt, míg a 12 hónapos teljes túlélés 67,2% volt a szorafenibnél kimutatott 54,6%-kal szemben.

 New England Journal of Medicine, 2020. május

  #3
2020-03-27 10:09:00

 A kormányok nem lesznek képesek a 2019-es koronavírus-betegség okozta halálesetek számát és a járvány gazdasági hatásait egyaránt minimalizál­ni, ezek egymásnak ellentmondó célok. A COVID-19 világméretű járvánnyá fejlődött, és a vírus számos országban kis terjedési láncokon, néhány államban pedig (pl. Olaszországban, Iránban, Dél-Koreában, Japánban) nagy terjedési láncokon keresztül terjed. A legtöbb országban valószínű­leg előbb terjed el a vírus, mint ahogy a korlátozó intézkedések kifejtenék a hatásukat. A kormányzati döntések mellett legalább ugyanolyan fontos lesz az egyének belátása.

The Lancet, 2020. március 9.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.