hirdetés

Dr. Altorjay István cikkei

  #1
2019-05-16 12:30:00

Az egyre szélesebb körben alkalmazott kettős vérlemezkegátló kezelés kétségkívül növeli a tápcsatornai vérzések veszélyét. A jelen dolgozatban a gyomorvédelem lehetőségeit tekintjük át abban a kardiológiai beteg­populációban, ahol az elvégzett intervenciók a kettős aggregációgátló kezelést szakmailag feltétlenül indokolják.

  #2
2011-12-20 18:28:00
A vékonybél szerzett gurdélyai viszonylag gyakoriak, becsült prevalenciájuk 1–5%, az életkorral egyre nő. Rendszerint tünetmentesek, de okozhatnak nem specifikus hasi panaszokat (hasfájás, émelygés), és néha súlyos, sebészeti beavatkozást igénylő szövődményeik is lehetnek (gyulladás, vérzés, elzáródás, átfúródás). Leggyakrabban a duodenumban és a jejunum proximális részén helyezkednek el. Diagnosztikájukban ma már az endoszkópos eljárások állnak az első helyen. A tünetmentes divertikulumok nem szorulnak kezelésre. A diszbakteriózis kezelése összetett és individualizált. Az antibiotikumok közül a rifaximin alkalmazásával kapcsolatban gyűlt össze a legtöbb tapasztalat. A szerzők saját retrospektív vizsgálatuk adataival illusztrálják a betegség epidemiológiájának, diagnosztikájának, kóroktanának, tünettanának és kezelésének áttekintését.
  #3
2008-07-01 00:00:00
Bevezetés
A modern társadalmak egyre több olyan kórképpel küszködnek, ami a korunkra jellemző túlzott kalóriabevitellel, mozgásszegény életformával, esetenként egyoldalú táplálkozási szokásokkal magyarázható. A leegyszerűsítve emésztési problémának is nevezett funkcionális dyspepsia miatt orvoshoz forduló betegek jelentős részében felső hasi panaszok dominálnak a klinikai képben, melynek hátterében egyre gyakrabban derül fény a gyomor motilitási zavaraira is (1. ábra). A gyomor legfőbb motoros funkciója, hogy aktív tárolóként befogadja és keveri az elfogyasztott ételt, elősegítve az emésztési folyamatokat, majd továbbítja bennékét a duodenum felé (2. ábra). A normális gyomorürülés komplex és összerendezett folyamat, melynek szabályozásában a nervus vagus efferens szára, a szimpatikus gerincvelői rostok, az enterális idegrendszer stimuláló kolinerg és gátló nitriterg idegszálai, a mienterikus plexusban található és a gyomor „pacemaker”-ének tartott interstitialis Cajal-sejtek, valamint a gyomorfal simaizomzata együttesen vesznek részt. Ennek során a vagus-ingerlés regulálja a fundus akkomodációját, az antrum kontrakcióit és a pylorus relaxációját. A folyamat komplexitásához tartozik, hogy a fundus relaxációjának hiánya inkább felelős a korai teltségérzés, felső hasi diszkomfort létrejöttéért, amit időnként a kevéssé megemésztett ételek gyors átjutása követ a duodenumba, ahol mindez görcsöt, hasmenést, zuborgást is okozhat, míg a gyomor kimeneti részének hiányos relaxációja okozza a ténylegesen meglassult ürülést. Az utóbbi folyamatban a simaizmok nitriterg relaxációjának hiányos működése tűnik elsődlegesnek. A gyomor ún. nem kontraháló lassú hullámai percenként háromszor indulnak a nagygörbület mellől, a corpus felső-középső harmada határán elhelyezkedő pacemaker területéről, körbe és disztális irányba terjednek. Erre tevődnek azután rá olyan elektromos impulzusok, amelyek valódi kontrakciót váltanak ki.
  #4
2007-11-01 00:00:00

  Bevezetés
  A máj az ember egyik legnagyobb tömegű belső szerve, ami központi szerepet játszik az emésztésben, a tápanyagok feldolgozásában, a méregtelenítésben, és természetesen számos létfontosságú anyagot termel. A modern társadalmi lét számos velejárója, a megváltozott táplálkozási szokások, a fokozott gyógyszerfogyasztás, a drogok és az alkohol növekvő élvezete, a környezetszennyezés mind-mind terheli a májat, amely csodálatos regenerációs képessége ellenére előbb vagy utóbb tönkremehet. Annak ellenére azonban, hogy a máj különféle megbetegedései epidemiológiai szempontból is fontosak, ma lényegében sehol sincs szervezett szűrési program a máj betegségeinek korai felismerése érdekében. Jelen dolgozatban megpróbálom minél több oldalról megvilágítani, hogy a kérdés felvetése mennyire időszerű és akár a ma divatos költséghatékonysági szemlélet oldaláról nézve is mérlegelhető (1. táblázat, 4. ábra).

  A máj leggyakoribb megbetegedései, epidemiológiai vonatkozások
 A máj epidemiológiai és népegészségügyi jelentőségű krónikus betegségei két fő csoportra oszthatók:
 • a vírusos fertőző májbetegségek krónikus formái (HBV- ill. HCV-fertőzés)
 • nem fertőző jellegű krónikus májbetegségek, ebben a csoportban azonban célszerű két további alcsoportot elkülöníteni: nevezetesen az alkoholfogyasztással, drogokkal összefüggő, progrediáló (toxikus) májbetegséget, illetve az ún. nem alkoholos krónikus májbetegségeket (jelentőségében itt a nem alkoholos zsírmáj említendő az első helyen, illetve ennek súlyosabb formái, a nem alkoholos steatohepatitis, fibrosis, cryptogen cirrhosis)

  #5
2006-09-01 00:00:00

Bevezetés
A terhesség a tápcsatorna vonatkozásában is rendkívüli, tehát „más” állapotnak tekinthető. A terhességre fontos hormonális és lelki változások jellemzőek – az előbbiek például befolyásolják az alsó nyelőcső sphinchter tónusát, továbbá a bélhuzam motilitását –, ugyanakkor nem elhanyagolható a medencében fokozatosan növekvő „térfoglalás” mechanikus hatása sem. Ebből a szempontból természetesen lényeges különbség van az első harmad és a harmadik trimeszter között, hiszen a terhesség előrehaladtával a zsigerek helyzete változik, növekszik a hasűri nyomás és a kismedencében eltérő mértékű vénás pangás is észlelhető. A hasi fájdalom, diszkomfort megélése, megítélése, objektivizálása egyénenként nem terhes állapotban is igen különböző lehet, hát még a terhesség idején. A terhességre általában a táplálkozási szokások változása is jellemző, korábban kedvelt ételek undort válthatnak ki, míg más ételekkel kapcsolatban „kívánósság” léphet föl, mindez szintén befolyásolhatja az addigi emésztési rendet, növelheti a tranzitidőt, más esetekben az átlagosnál nagyobb súlygyarapodást idézhet elő.
Fontos lelki momentum a terhesség során a gyógyszerek okozta lehetséges magzati ártalomtól való félelem, ezért a kismamák gyakran még az ártalmatlan készítményeket sem merik bevenni, ami egyes tünetek súlyosbodását okozhatja.
A különböző, a graviditással kapcsolatba hozható gasztrointesztinális eltérések, panaszok, kórképek három fő csoportba sorolhatók:

1. specifikus módon a terhességhez köthető kórképek: hyperemesis gravidarum, terhességi cholestasis, HELLP szindróma stb.,
2. a terhesség során esetlegesen jelentkező vagy gyakrabban előforduló kórképek, tünetek: nausea, refluxbetegség, fekélybetegség, székrekedés, aranyeresség stb.,
3. korábban fennálló gasztrointesztinális kórképek aktivitásának, lefolyásának változása a terhesség kapcsán: gyulladásos bélbetegségek, primer biliaris cirrhosis stb.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.