hirdetés

Prof. dr. Galuska László cikkei

  #1
2017-03-14 13:00:00

A napjainkra lassan áttekinthetetlenül sok orvosszakmai rövidítés- és be­tűszóhalmazból a radiológia és nukleáris medicina területére vonatkozók eredetét és jelentését értelmezi a szerző. További szándéka a „multimodális” vagy „hibrid” leképezések szakmai hovatartozásának jellemzése, a vizs­gálatokat kérő, illetve a leleteket a betegek számára értelmező kollégák tájékozottságának segítése.

  #2
2006-10-01 00:00:00

Az európai és a hazai nukleáris medicina (amelyet korábban izotópdiagnosztikának neveztek) közel 50 éves múltra tekint vissza. Szakmai gyökerei elsősorban a német nyelvterületen működő, nagy múltú egyetemi centrumok nukleáris medicina munkahelyeihez kötődnek. De a hazai orvosi atomtechnikai fejlesztések történetében a korábbi Szovjetunióból eredeztethető technikai berendezésekkel is találkozhatunk, amelyek hozzájárultak ennek a multidiszciplináris szakmának a fejlődéséhez (itt elsősorban a Debreceni Egyetemen máig működő első hazai ciklotronra gondolok).
Így a hazai nukleáris medicina szakmai és technikai fejlődése kisebbnagyobb eltérésekkel követte az európai, elsősorban a német nyelvterületeken zajló változásokat. A nukleáris medicina az utóbbi években olyan önálló orvosi szakterületté vált, amelyből alap szakvizsgát lehet tenni, és szinte nem találunk olyan klinikai szakmát, amelynek diagnosztikai vagy terápiás eszköztárában ne lennének pótolhatatlan izotópdiagnosztikai módszerek. Mindezek ellenére a hazai egészségügy fejlődésének az utóbbi években tapasztalható megtorpanása a nukleáris medicina helyzetére is kihatott. Műszerparkja fokozatosan elavult, finanszírozási hátterét a több évtizedes múlt inkább devalválta, mint javította.Ma ez a „halmozottan hátrányos” helyzetű, alulfinanszírozott diagnosztikai szakma káderutánpótlási gondokkal is küszködik.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.