hirdetés

Prof. dr. Somfay Attila cikkei

  #1
2014-10-17 13:28:00

A képalkotó vizsgálatok mellett a pulmonológiai műszeres diagnosztika másik meghatározó pillérét a légzésfunkciós eljárások alkotják, melyek közül a spirometria, a pletizmográfia és a diffúziós kapacitás értékelése a napi gyakorlat szerves részévé vált az elmúlt évtizedekben. Ezeknek a vizsgálatoknak az elvét, kivitelezését, a COPD és a restriktív tüdőbetegségek diagnosztikájában való klinikai felhasználását tekinti át a közlemény.

  #2
2011-05-20 00:00:00

A krónikus obstruktív tüdőbetegség kórlefolyását a heveny gyulladásos fellángolások kedvezőtlenül befolyásolják. Az irányelvek alapján az inhalációban alkalmazott tartós hatású hörgőtágítók hatására enyhülnek a panaszok és csökken az exacerbációk kockázata. Az egyéves POET vizsgálat alapján középsúlyos, súlyos vagy nagyos súlyos COPD-ben a naponta egyszer alkalmazott antikolinerg tiotropium hatásosabb volt az exacerbációk csökkentésében a naponta kétszer alkalmazott salmeterolnál.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.