hirdetés

Dr. Duray Gábor cikkei

  #1
2019-10-15 11:00:00

A beültethető kardioverter defibrillátor (ICD) a kamrai tachycardiák és a kamrafibrilláció kezelésének, a hirtelen szívhalál megelőzésének alap­vető eszköze. Az ICD megfelelő alkalmazásával a leginkább érintett beteg­csoportban, a középkorú, ischaemiás szívbetegségben szenvedő férfiak körében nemcsak életeket és életéveket mentünk meg, hanem jelentős nemzetgazdasági haszon is keletkezik a tapasztalt munkaerő munkaképességének megtartásával.

  #2
2011-08-12 13:27:00

Az utóbbi években jelentősen változtak a szívritmuszavarok kezelésének irányelvei. Egyre gyakrabban egészítik ki vagy akár helyettesítik katéteres ablációs beavatkozások a gyógyszeres kezelést. Ugyanakkor a farmakoterápia ICD-beültetés után sem maradhat el, és első vonalbeli kezelésnek számít akut kezdetű pitvarfibrilláció esetén. A „klasszikus” ioncsatorna-blokkolóktól csak korlátozott hatás várható, és tartós alkalmazásuk során a mellékhatások miatt szoros megfigyelés alatt kell tartani a betegeket. Az új gyógyszeres kezelési stratégiákban kiemelt helyen szereplő ACE-gátlók, angiotenzinreceptor-blokkolók és sztatinok a beteg szívben végbemenő strukturális változásokat is befolyásolják.

Kulcsszavak : antiaritmiás szerek, ICD, katéteres abláció, pitvarfibrilláció, szívritmuszavarok

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.