hirdetés

Dr. Herke Paula cikkei

  #1
2016-06-17 17:35:00

A krónikus obstruktív betegek állapotát évek, évtizedek óta légzésfunkciós értékeik alapján ítéltük meg. A szakmai protokollok eszerint javasolták te­rápiájukat, és ehhez igazodott a gyógyszereik finanszírozása is. Mivel a kü­lönböző fenotípusok és az eltérő mértékben panaszos betegek kockázata nem csupán a spirometriás értékeiktől függ, új, ezen a kockázatbecslésen alapuló csoportbeosztás jelent meg először a szakmai, majd a finanszírozási protokollban. Ez utóbbi előírja a beteg csoportbeosztásának rögzítését a kórlapon/leleten. Érdemes tehát röviden összefoglalni és értelmezni a tü­dőgyógyászati leleteken felbukkanó új információkat.

  #2
2014-03-02 00:00:00

A tiotropiumot (SPIRIVA®), ami egy hosszú hatású antikolinerg szer (LAMA), a középsúlyos és súlyos krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) első vonal­beli terápiájának ajánlják a tünetek enyhítésére, a fizikai terhelhetőség és az egészségi állapot javítására és a betegség akut fellángolásainak ritkítására. A nyílt, prospektív, beavatkozással nem járó tanulmányba 6 közép- és kelet-európai országban 4854 Spiriva HandiHalerrel kezelt, GOLD II–IV súlyossági fokú COPD-s beteget válogattak be és követtek fél évig. Az elsődleges vég­pont a légúti tünetekre specifikus Szent György kérdőív (SGRQ) változása volt, amelyben szignifikáns és klinikailag jelentős javulást: 21,7 pontos változást ta­pasztaltak. A vizsgálat azt is megmutatta, hogy az életkor, a betegek együtt­működése és a COPD súlyossága befolyásolja döntően, hogy az egyes betegek életminősége hogyan változik.
International Journal of COPD, 2013. október

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.