A krónikus obstruktív tüdőbetegség patogenezise – legfontosabb ismereteink 2011-ben

Az aggasztó epidemiológiai mutatók ellenére az elmúlt évtizedek orvosbiológiai kutatásai mostohán bántak a COPD-vel. A betegség patogenezisével kapcsolatos ismereteink egyelőre hiányosak, nem rendelkezünk a betegség korai kórismézésére alkalmas diagnosztikai módszerrel sem, és így a folyamat gyógyítására sincs lehetőségünk. A teniszpályányi tüdőfelszínen ható kiváltó okok sokszínűségével és az általuk generált bonyolult gyulladásos folyamatok heterogenitásával magyarázható az észlelt klinikai kép variabilitása.

Kulcsszavak: alfa1-antitripszin, biomarkerek, cigarettafüst, COPD, dohányzás, gyulladásos mediátorok, lipidmediátorok

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Csánky Eszter
a szerző cikkei

(forrás: Orvostovábbképző Szemle)
Olvasói vélemény: 4,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[99520] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.