Bőrgyógyászat, háziorvoslás

Generalizált bőrkiütés. II. rész: a diagnózis felállítása

Bár a generalizált bőrkiütés kivizsgálása során fontos az átfogó differenciáldiagnosztika, a lehetőségeket az anamnézis célzott felvételével és a bôrkiütés fő klinikai jellegzetességeinek kiemelésével szűkíteni kell.
Ez a cikk a bőrkiütést okozó kórképek elkülönítését  segítő jellegzetességeket mutatja be, így többek között a kórtörténet lényeges szempontjait (pl. utazás, környezeti expozíció, atópia az egyéni vagy a családi anamnézisben), az egyes elváltozások jellegét (pl. szín, méret, alak, bőrpikkelyek jelenléte), az érintett és a megkímélt területek elhelyezkedését (különös tekintettel a tenyérre, talpra, arcra, körmökre, a napfénynek kitett területekre, a végtagok feszítő és hajlító felszíneire) és az elváltozások okozta egyéb tüneteket (pl. viszketés, fájdalom, láz vagy egyéb szisztémás tünetek,  dermatológiai jelek).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
John W. Ely, MD, MSPH
a szerző cikkei

Mary Seabury Stone, MD
a szerző cikkei

Dr. Wikonkál Norbert, kommentár
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.