Időskori járás- és egyensúlyzavarok

A járás- és egyensúlyzavarok előkelő helyen állnak az időskorúak eleséseinek okai között. Leggyakoribb kiváltóik az artrózis és az ortosztatikus hipotenzió, de a legtöbb járás- és egyensúlyzavar kialakulásában több tényező együttesen játszik szerepet. A járás változása nem tekinthető az öregedés elkerülhetetlen következményének. Az idős betegeket ellátó orvosoknak rá kell kérdezniük a járással és egyensúllyal kapcsolatos nehézségekre, vagy vizsgálniuk kell ezeket. Az elesésről beszámoló idős betegeket ki kell kérdezni a járással és egyensúllyal kapcsolatos nehézségekről, és meg kell
figyelni, hogy észlelhető-e ilyen diszfunkció. A felállási és elindulási idő mérése gyors és megbízható diagnosztikus eszköz, az e tesztben nyújtott rossz teljesítmény további kivizsgálást indokol. Az elesések megelőzésének leghatékonyabb stratégiája multifaktoriális kivizsgálásból és a feltárt tényezőkre irányuló intervenciókból áll. A járás- és egyensúlyzavarok kezelésének minden bizonnyal eredményes módja a mozgás és a fizikoterápia, de hatékonyságukról kevés az adat, mert hiányoznak a megfelelő képességeket mérő standardizált kimeneteli paraméterek.

Kulcsszavak: ARTRÓZIS, EGYENSÚLYZAVAR, FIZIKOTERÁPIA, JÁRÁSZAVAR, ORTOSZTATIKUS HIPOTENZIÓ

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Brooke Salzman, MD
a szerző cikkei

Prof. dr. Nagy Zoltán, Dr. Harsányi Zsolt, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[81261] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.