Pszichés zavarok felismerése, ellátása, megelőzése – bevezető

Az R. E. Post és S. L. Kurlansik által írt „A figyelemhiány-hiperaktivitás zavar felismerése és kezelése felnőttkorban” című közlemény legfontosabb üzenete, hogy a gyermekkori figyelemhiány hiperaktivitás zavar (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) az esetek közel egyharmadában a felnőttkorra is áthúzódik, de a felnőttkori esetek kevesebb mint 5%-a meríti ki az ADHD DSM-IV szerinti diagnosztikai kritériumait. A felnőttkori esetek jelentős hányadát (mivel nem is gondolnak rá) nem ismerik fel, és a betegek többnyire más (sokszor csak a komorbid betegségnek megfelelő) diagnózissal állnak kezelés alatt. Az ADHD esetén alkalmazandó specifikus terápia nélkül azonban a kezelés érthető módon sikertelen marad.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Rihmer Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[121258] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.