hirdetés

Hatásos-e az intravénás magnézium-szulfát az asztma akut exacerbációjának terápiájában?

BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ VÁLASZ

Ha a sürgősségi osztályon akut asztmás fellángolás miatt jelentkező be­teg nem reagál megfelelően az első vonalbeli kezelésre (hörgtágító és kortikoszteroid), jó eredménnyel alkalmazható intravénás magnézium-szul­fát. Gyermekek esetében magnézium-szulfát adásával 68%-kal volt csökkent­hető a kórházi felvételek száma (B szintű ajánlás, három kis véletlen besorolá­sos, kontrollcsoportos vizsgálat [RCT] metaanalízise alapján). Felnőtt betegek körében magnézium-szulfát adásával 25%-os csökkenést értek el a kórházi felvételek számában (A szintű ajánlás, 14 RCT metaanalízise alapján).

hirdetés

A bizonyítékok összegzése

Három RCT 2016-ban nyilvánosságra hozott Cochrane-elemzése szerint az intravénás magnézium-szulfát adása mellett 68%-kal kisebb arányban vált szükségessé a 18 hó­napos és 18 éves kor közötti betegek kór­házi felvétele, akik akut asztmás fellángolás miatt kerültek sürgősségi ellátásra (n=115; esélyhányados [OR] = 0,32; 95%-os MT: 0,14–0,74).1 Magnézium-szulfát alkalmazá­sára akkor került sor, ha az inhalációs rövid hatású hörgőtágító és a kortikoszteroid nem hozta meg a kívánt hatást. A dózis meghatá­rozása nem egységes elvek szerint történt, ám a vizsgálatok többségében a testsúly alapján számították ki a szükséges adagot, a British National Formulary for Children sze­rint, mely 40 mg/ttkg dózis adását javasolja 2 grammos maximális adagig egyetlen, 20 perces intravénás infúzióban. Az elemzést korlátozta a vizsgálatok száma és mérete. Nem kívánt hatások előfordulásáról nem számoltak be. A betegeket nem sorolták különböző alcsoportokba az asztma súlyos­ságát jelző pontszám (pl. Pediatric Asthma Severity Score vagy Pediatric Respiratory Assessment Measure) alapján.

Egy 2014-es Cochrane-elemzésben 14 RCT összegzett analízise alapján azt talál­ták, hogy 25%-kal kevesebb esetben vált szükségessé kórházi felvétel, ha az asztma akut exacerbációja miatt jelentkező beteg a sürgősségi osztályon intravénás magné­zium-szulfátot kapott (n=1769; OR=0,75; 95%-os MT: 0,60–0,92).2 Egy-egy kórházi felvétel megelőzéséhez 7 beteg (95%-os MT: 2–13) kezelésére volt szükség. A vizsgá­latok többsége kettős vak elrendezésben hasonlította össze az intravénás magnézium-szulfátot (1,2–2 g) a placebóval olyan esetekben, amikor az első vonalbeli terápia hatástalannak bizonyult. A szerzők statisz­tikailag szignifikáns, klinikai szempontból azonban minimális javulást tapasztaltak a másodlagos kimenetelekben (1 mp alatti forszírozott kilégzési volumen [FEV1] és kilégzési csúcssebesség).

Egyik metaanalízis sem tért ki a nem kívánt események elemzésére, mivel az egyes RCT-kben nem egységesen adták közre az erre vonatkozó adatokat. A leggya­koribb mellékhatás a bőr dózisfüggő kipiru­lása, illetve a frekvenciafüggő hypotensio és értágulat volt.1,2

A Global Initiative for Asthma irányelvei az akut asztmás fellángolások kezelésére ismételt dózisban rövid hatású hörgtágító, már korán orális kortikoszteroid és kont­rollált áramlású oxigén alkalmazását java­solják.3 Súlyos exacerbációk esetén a fen­tieket ki kell egészíteni ipratropiummal, és meg kell fontolni rövid hatástartamú inhalációs bronchodilatátor adását is. Az akut ellátásban intravénás magnézium-szulfát-kezelés akkor mérlegelhető, ha a beteg nem reagál az elsőként alkalma­zott intenzív terápiára.

INTRAVENOUS MAGNESIUM SULFATE FOR ACUTE ASTHMA EXACERBATIONS • VOL 99 / NO 2 / JAN 15, 2019 / AMERICAN FAMILY PHYSICIAN

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerzők munkahelye:
Dr. Brian J. Stojak,1 Dr. Elise Halajian,1 Dr. Richard A. Guthmann,1 Joan Nashelsky2
1
Advocate Illinois Masonic Medical Center, Chicago (Il­linois, USA). 2Family Practice Inquiries Network, Iowa City, Iowa

Irodalom:

1. Griffiths B, Kew KM. Intravenous magnesium sulfate for treating children with acute asthma in the emergency de­partment. Cochrane Database Syst Rev 2016;4:CD011050

2. Kew KW, Kirtchuk L, Michell CI. Intravenous magne­sium sulfate for treating adults with acute asthma in the emergency department. Cochrane Database Syst Rev 2014;5:CD010909

3. Global strategy for asthma management and preven­tion: Global Initiative for Asthma (GINA). http://www.gin­asthma.org (frissítve 2018. március 29-én, letöltve 2018. augusztus 9-én)

Dr. Brian J. Stojak
a szerző cikkei

Dr. Elise Halajian
a szerző cikkei

Dr. Richard A. Guthmann
a szerző cikkei

Joan Nashelsky
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.