hirdetés

Savas reflux és nyelőcsőgyulladás

A legtöbb ember átélte már a gyomor vagy a gyomorszáj tájékán jelentkező égő érzést. „Ég a gyomrom” – szoktuk mondogatni ilyenkor. Sokan tudják, hogy a tünet hátterében a gyomorsav felszaporodása áll, illetve az, hogy a gyomorsav a gyomorszájon keresztül visszaáramlik a nyelőcső alsó ré­szébe, ott akár gyulladást is okozva.

hirdetés

Mi okozza a gyomorégést és a savas refluxot?

Az elfogyasztott táplálék a nyelőcsövön ke­resztül a gyomorba jut, ahol a gyomorned­vek megkezdik a lebontását és felszívását. A lebontás főszereplői az emésztőenzimek és a gyomorsav, így a gyomorban savas kör­nyezet uralkodik. A gyomor azonban nem­csak gyomorsavat termel, hanem nyákot is, mely a nyálkahártyát bevonva védi azt a gyomorsav károsító hatásával szemben. Normális körülmények között a gyomor felső záróizomzata, a gyomorszáj szorosan záródik, és megakadályozza, hogy a savas gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe.

Savas reflux akkor jön létre, ha a gyomor­száj nem képes ellátni ezt a záró funkcióját. Ilyenkor a gyomortartalom a nyelőcső alsó részén – mivel azt már nem védi a nyák − ir­ritációt, gyulladást okoz, mely fájdalommal jár. Ezt nevezi a köznyelv gyomorégésnek.

A savas reflux és a nyelőcsőgyulladás tünetei

A savas reflux tünetei típusos esetben étke­zés után a legkifejezettebbek: nem állandó jelleggel állnak fenn, a jobb és rosszabb pe­riódusok teljesen tünetmentes időszakok­kal váltakoznak.

A savas reflux legjellegzetesebb tünete, a gyomorégés rendszerint a has felső ré­szén és a mellkas alsó részén jelentkezik, és innen sugározhat a nyak felé. (A szívroham is járhat hasonló jellegzetes tünetekkel, ezért fontos annak eldöntése, hogy „csak” a szokásos gyomorégésről van szó, vagy közvetlenebb veszélyt jelentő betegség áll a tünetek hátterében.)

További gyakori tünet lehet az általá­nos rossz közérzet, a szájban érzett savas íz, a puffadás, böfögés, emésztési zavar és a forró ital lenyelésekor fellépő égő érzés.

Ritkább esetekben a savas reflux tü­netei más betegségek tüneteit is utánoz­hatják, ami téves diagnózishoz vezethet. Ilyenek:
Állandó köhögés, mely leginkább éjszaka jelentkezik. Oka, hogy a savas gyomortartalom a légcsőbe is bejuthat. A tünetek pl. asztma gyanúját kelthetik.
Egyéb száj- és garatüregi tünetek (pl. fogínyproblémák, rossz lehelet, torokfájás, rekedtség, gombócérzés a torokban).
Heves mellkasi fájdalom. Ilyenkor fel kell hogy merüljön a szívinfarktus gyanúja is.

A savas reflux kivizsgálása

Jellegzetes tünetek esetén nincs szükség speciális vizsgálatokra, az orvos már az el­mondott panaszok alapján valószínűsíti, hogy a háttérben savas reflux, illetve a reflux okozta nyelőcsőgyulladás húzódhat meg.

További vizsgálatokra lehet azonban szükség, ha a tünetek súlyosak, a megkez­dett kezelés ellenére sem javulnak, illetve felvetik más betegség lehetőségét is. Ilyen esetekben az alábbi vizsgálatok jönnek szóba a panaszok eredetének felderítésére:
• Gyomortükrözés. A savas reflux rész­letesebb kivizsgálásában leggyakrabban végzett vizsgálat. Vékony, hajlékony csö­vet (endoszkópot) vezetnek le a szájon és a nyelőcsövön át a gyomorba. Az endo­szkóp fényforrással van ellátva, melynek segítségével közvetlenül szemügyre vehe­tő a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyájá­nak állapota, észrevehetők a kifekélyesedés vagy a nyálkahártya-gyulladás egyéb jelei. Nem zárja ki a savas reflux lehetőségét, ha a gyomortükrözés során a nyálkahártya épnek tűnik.
A nyelőcső savasságának vizsgálata. A nyelőcsőben uralkodó pH-érték meg­határozása alapján valószínűsíthető, hogy fennáll-e savas reflux, vagy sem.
Egyéb tesztekre általában akkor van szükség, ha felmerül, hogy a savas reflux következtében szövődmény alakult ki, vagy a tünetek hátterében más betegség áll. Szóba jöhet pl. mellkasi röntgenvizsgálat vagy EKG elvégzése.

Hogyan kezelhető a savas reflux?

A savas reflux okozta tünetek az életmód megváltoztatásával is enyhíthetők, erről később lesz szó. A savas reflux kezelésében alkalmazott gyógyszerek célja a savhatás enyhítése.

1. Savkötő szerek. Ezek lúgos vegyhatású folyadékok vagy tabletták, melyek a savat megkötik, közömbösítik. E szerek között vannak vény nélkül kapható és csak orvosi vényre hozzáférhető készítmények egyaránt.

2. Savtermelést csökkentő szerek. Két fő csoportjuk az ún. protonpumpagátlók és a hisztamin (H2) receptor blokkoló sze­rek. A két gyógyszercsoport eltérő mechanizmussal hat ugyan, de a végeredmény mindkét esetben a gyomor savtermelésének csökkenése. Átlagos esetben az orvos elő­ször protonpumpagátlóval próbálkozik, és ha nem ér célt, áttér H2-receptor-blokkolóra.

3. A savas reflux terápiájában alkal­mazott gyógyszerek harmadik nagy cso­portját az ún. prokinetikus szerek képezik. Ezek a gyomorürülés gyorsításával hatnak. A savas reflux eseteiben ritkábban adott szerek különösen akkor lehetnek jó hatá­súak, ha a kórállapotot jelentős puffadás vagy állandó böfögés kíséri.

4. Súlyos esetekben, amikor minden gyógyszeres kezelés csődöt mond, szó­ba jöhet műtét végzése is. A nyelőcső és a gyomor közötti záróizmot erre alkalmas sebészeti technikával „megerősítik”, szű­kítik, ezzel helyreállítva a körkörös izom zárófunkcióját. Másik módszer apró mág­neses eszköz bevezetése a nyelőcső alsó szakaszába. Az eszköz nem akadályozza a nyelést, de meggátolja a savas gyomor­tartalom visszajutását a nyelőcsőbe.

A savas reflux hosszú távú következményei

Az orvos által előírt gyógyszeres kezelést akkor is folytatni kell, ha semmilyen tü­net nem jelentkezik, és a beteg teljesen egészségesnek érzi magát, mert a tartó­san fennálló savas reflux hosszabb távon komoly következményekkel járhat. Ezek közül a leggyakoribbak:
• Hegesedés és következményes szű- kület.
• Ún. Barrett-nyelőcső kialakulása. Ilyenkor a nyelőcső alsó szakaszának hám­szerkezete olyan irányban változik, hogy jelentősen megnő a nyelőcsőrák kialaku­lásának kockázata.
• Nyelőcsőrák. Savas reflux tartós fenn­állása nem drámaian, de észrevehetően fokozza rosszindulatú daganat kialakulá­sának esélyét.

Mit tehet a beteg a savas reflux tünetei ellen?

Szokjon le a dohányzásról! A dohány­termékek több vegyülete is ellazítja a sima­izmokat, így a nyelőcső záróizomzatát is, ezzel súlyosbítva a savas refluxot.

Ha túlsúlyos vagy elhízott, igyekez­zen normális testsúlyt elérni és fenntarta­ni! Túlsúlyos és elhízott embereknél a hasi zsírtömeg nyomást gyakorol a gyomorra és fokozza a savtermelést, ezzel súlyos­bítja a tüneteket. Hasonló módon fokozza a refluxot a szoros nadrág, a feszesre húzott nadrágszíj.

Figyeljen oda, mit eszik! Egyes élel­miszerek súlyosbíthatják a savas reflux tüneteit. Hogy pontosan mely ételek ke­rülendők, az egyénileg is változhat, ezért mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mely ételek mellőzése csökkentheti a tüne­teket. Ilyenek lehetnek pl. a fűszeres ételek, csokoládé, borsmenta, paradicsom; forró italok, kávé, alkoholtartalmú italok.

Egyen gyakran, de kevesebbet! Sa­vas reflux fennállásakor érdemes kerülni a bőséges étkezéseket. A napi ételadagot célszerű több kisebb étkezésre elosztani.

Ne feküdjön le közvetlenül étkezés után! A vízszintes és az előrehajló test­helyzet egyaránt fokozza a savas refluxot. A napi utolsó étkezést időzítse a kora esti órákra. A lefekvés előtti 3 órában már ne egyen semmit, és az utolsó 2 órában folya­dékot se fogyasszon.

Ha képes úgy aludni, hogy az ágy fej felőli vége 10–20 cm-rel magasabban van, akkor tegye ezt meg úgy, hogy az ágy lá­bát téglával vagy könyvekkel megemeli. Ily módon a gravitáció is segít abban, hogy al­vás közben a gyomorsav ne kerüljön vissza a nyelőcsőbe. Ha erre nincs lehetőség, jó megoldás lehet még egy párna használa­ta, ilyenkor azonban ügyelni kell arra, hogy a párnák ne kényszerítsék a testet olyan helyzetbe, ami fokozza a hasűri nyomást.

Nézzék át orvosával a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját! Egyes gyógy­szerek irritálhatják a nyelőcső alsó szaka­szát, vagy gyengíthetik a nyelőcső záróiz­mát, ezzel súlyosbítva a savas refluxot. Az orvos tud pontosabb felvilágosítást adni, melyek lehetnek ezek, de a széles körben szedett gyógyszerek közül ide tartozhat pl. a gyulladáscsökkentőként, fájdalom- és láz­csillapítóként használt ibuprofen vagy az aszpirin, illetve a szívgyógyászatban ren­delt nitrátok, kalciumcsatorna-blokkolók, egyes vízhajtók.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[238457] galéria
Olvasói vélemény: 5,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.