hirdetés

100 éves magyar kórház- és orvostechnikai ipar

A Magyar Tudományos Akadémián nagyszabású konferenciával ünnepelték a centenáriumot.

hirdetés

Az iparágban tevékenykedő orvostechnikai eszközök gyártásával vagy forgalmazásával foglalkozó magyar és külföldi cégek száma közel 1200, éves összesített árbevétele 300-400 milliárd forint, melynek átlagosan fele exportból származik. Az iparágban 12 300-an dolgoznak, a közvetetten foglalkoztatottak száma pedig további 30 ezer fő- mondta Steiner Arnold, az orvostechnikai berendezések fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és támogatásával foglalkozó MediKlaszter elnöke, a MEDICOR Elektronika Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Tudományos Akadémián
a 100 éves magyar kórház- és orvostechnikai ipar című konferencián.   

Az egészségipar fejlesztése meghatározó jelentőségű a versenyképesség és a nemzetgazdaság teljesítménye szempontjából, az egészségi állapot javulása 30-40 százalékkal is hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez – mondta Hornung Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára a konferenciát megnyitó beszédében. Az orvostechnikai ipar nemzetgazdasághoz adott értékének fejlődési üteme hasonló a járműgyártás fejlődési üteméhez, és az egyik legmeghatározóbb iparág hazánkban.  A globális orvostechnikai ipar a leggyorsabban növekvő ágazatok egyike, a legtöbb fejlett országban ma a GDP több mint 10 százalékát adja.

A hazai ipar fejlesztéséről szóló 2016-ban elfogadott Irinyi Terv az egészséggazdaságot a hét stratégiai ágazat egyikének jelölte ki. Célkitűzése, hogy Magyarország Európa orvostechnikai nagyhatalmává váljon és a 16 kelet-közép-európai országban vezető szerepet töltsön be ezen a területen.
A magyar orvostechnikai ipar élen jár az innovációban, amit a szektor vállalatainak innovációs díjai is jeleznek. Több, összességében milliárdos nagyságrendű kutatási projekt kezdődött az otthonápolási munkát segítő eszközök terén is, a kis és közepes vállalkozások, valamint multinacionális cégek együttműködésével, és egyedülálló megoldások születtek a nagy értékű digitális képalkotó technika területén. Létezik olyan hazai fejlesztésű mobil EKG készülék, mely képes előre jelezni a stroke és a szívmegállás kockázatát.

A szakmai képviseletek és a kormány közös célja Magyarország orvostechnikai exportjának 30 százalékkal történő növelése. A Magyarországon működő orvostechnikai cégek termékeit a gyártók és a 150-nél több exportőr cég valamennyi kontinensre sikeresen exportálják. Az orvostechnikai iparág előnye az is, hogy válságálló képessége kivételes, hisz sajátosságainál fogva az ágazat kevéssé érzékeny a gazdasági visszaesésekre.

Forrás: MTI

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.