hirdetés

A 007-es ügynök ivási szokásai

James Bond régebbi filmjeiben dohányzott is, most azonban már csak alkoholizmusa miatt szorul segítségre.

hirdetés

Bár James Bond számos halál közeli helyzetet megúszott, vakmerő természete nem nélkülözi a következményeket. Úgy néz ki, hogy a 007-es titkos ügynök alkoholista, és segítségre van szüksége- jelenti ki a filmek elemzése alapján Nick Wilson (University of Otago, Wellington, New Zealand) és munkatársa a Medical Journal of Australia 2018. Karácsonyi számában megjelent tanulmányában. A közlemény egy másik tanulmánnyal közösen nyerte el a lap évenként kiírt Karácsonyi pályázatát.

Az eddig elkészült 24 James Bond film során a címszereplő összesen 109, filmenként 2-9 (átlagosan 4,5) szeszes italt fogyasztott el. A 2008-as brit-amerikai filmben, a Quantum of Solace-ban (hazánkban „A Quantum csendje” címen vetítették Daniel Craig-gel a főszerepben) legkevesebb hat „Vesper martinit” hajtott fel. Márpedig az előző zseniális 007-es filmből, a Casino Royale-ból ismert koktél (3 rész Gordon gin, 1 rész vodka, fél rész Kina Lillet - ma már Lillet Blanc francia likőrbor-, hűtött pezsgős kehelyben, citromhéjjal díszítve) 24 egység alkoholnak felel meg, ami egy átlagos brit férfi testsúlyát (84 kg) véve és a rutinszerűen használt Widmark formulával számolva nagyjából 3,6 ezrelék véralkohol szintet eredményezhetett. Ilyen mértékű alkoholkoncentráció (sőt egyes esetekben akár a 3,0 ezreléket elérő) már halálos kimenetelű is lehet. A magyar törvények szerint ilyen állapot az alkoholmérgezés kategóriájába esik, ha így vezet valaki, az már bűncselekmény, ami 2 éves börtönnel is büntethető.

A második legnagyobb ivászat során James Bond 12 egység alkoholt fogyasztott, ami ismét átlagos testsúlyú férfit tekintve 0,18 g/dl (1,8 ezrelék) véralkohol-szintnek felel meg. A másnaposság miatti panaszok mellett ez a máját sem kímélte, hisz ilyen mennyiségű alkohol lebontásához akár egy egész napra is szükség van. James Bond alkoholizmusa és gyakran az alkoholizálást követő halált megvető bátorsága - vad autóvezetés, ugrás egy gyorslift tetejére, bonyolult gépek kezelése (helikopter-vezetés, erőművek irányítása, nukleáris űrkomplexum puszta kézzel történő elpusztítása), - és hevessége a tanulmány szerzői szerint extrém mértékű krónikus alkoholfogyasztási problémára utal. Az alkohol fegyverként történő használata is előfordul a filmekben, drogokat tüntet el vele (pl. klorál-hidrátot a From Russia with Love c. filmben, vagy a The Living Daylights c. filmben), tűzet gerjeszt (Molotov-koktéllal), vagy épp az alkoholos üvegekkel verekszik.

A sármos titkosügynök viselkedése a közlemény pszichiáter társszerzője (Dr. Heath) szerint kimeríti az American Psychiatric Association DSM-5 mentális diagnosztikai kritériumainak legalább a felét, melynek alapján azt lehetne javasolni Mr. Bondnak, hogy „keressen professzionális segítséget és próbálja más módon feloldani a foglalkozásából származó stresszt.”

A filmekből nem derül ki több információ egészségi állapotáról. Bár láthatóan jó egészségnek örvend, egyik orvosi vizsgálatán kiderült, hogy „a mája nem lehet valami jó". Az alkoholizmus dermatológiai vagy egyéb jelei nem látszanak, a fogai is rendben vannak – holott elég sok pezsgőt fogyaszt. A titkos ügynök elég gyakran szenvedett agyrázkódást, és elég okos ahhoz, hogy tudja, az alkohol nem segíti a traumás agyi károsodásokból való gyógyulást.

A tanulmány szerzői a Mr. Bond mellett fel-feltűnő hölgyek alkohol-fogyasztási szokásait is felmérték, és úgy találták, hogy a sorozatban volt három olyan hölgyszereplő, akik annyit ivott, hogy dülöngélnie kellett volna, és kettősen látnia. A filmek számos jelenetében az italos üvegek jellegzetes formája és színe egyértelműen azonosítható egy speciális készítménnyel, ami bújtatott reklámként is felfogható. A szerzők arra is kitérnek, hogy általánosságban a munkaadó (esetünkben a brit titkosszolgálat, az „MI6 szolgálat”) felelős a munkavállalók munkahelyi ivási szokásaiért.

A közlemény fontosabb megállapításait – könnyed adventi szórakoztatás céljából – az ITV „Good Morning Britain” (GMB) című műsorában is felolvasták a napokban. A cikk szerzői (Wilson és Tucker) 2016-ban James Bond régebbi filmjeiben látható dohányzási szokásairól is írtak már tanulmányt.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News 

2. MJA 

3. Tobaco Controll

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.