hirdetés

A biszfoszfonátkezelés fogászati-szájsebészeti vonatkozásai – szájsebészeti vonatkozások

Kétrészes közleményünk célja a biszfoszfonátok farmakológiájának ismerte­tésén keresztül az indikációnak, az alkalmazott gyógyszereknek és terápiás protokolloknak a leírása, valamint az ilyen gyógyszert szedő betegek konzer­váló fogászati, fogpótlástani és szájsebészeti ellátási lehetőségeinek össze­foglalása. Ismertetjük a kúra mellékhatásait és a terápiás szövődmények el­látási módszereit is. A második részben szájsebészeti kérdéseket tárgyalunk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kivovics Péter, PhD, c. egyetemi tanár, osztályvezető főorvos, országos szakfelügyelő főorvos, Semmelweis Egyetem, Fogorvos-tudományi Kar, Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet, Budapest
a szerző cikkei

Dr. Nagy-Csoma Luca:, dentoalveolaris sebész rezidens, Semmelweis Egyetem, Fogorvos-tudományi Kar, Fogá­szati és Szájsebészeti Oktató Intézet, Budapest
a szerző cikkei

Dr. Varga Klaudia, klinikai szakorvos, Semmelweis Egyetem, Fogorvos-tudományi Kar, Konzerváló Fogá­szati Klinika, Budapest
a szerző cikkei

Dr. Kivovics Márton, PhD, egyetemi adjunktus, Sem¬melweis Egyetem, Fogorvos-tudományi Kar, Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Cikk[271916] galéria
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.