hirdetés

A dehidráció mértékének egyszerű megítélése gyermekeknél

A Brown University szakemberei egyszerű eszközt fejlesztettek ki a gyermekeknél többnyire hasmenés következtében fellépő dehidráció mértékének felismerésére. A módszer néhány jól észlelhető tünetet vesz figyelembe az értékelésnél.

hirdetés

A bármilyen etiológiájú hasmenésből (pl. vírusfertőzés, kolera) származó folyadékvesztés az összes gyermekkori haláleset 10 százalékáért felelős világszerte. Bár általános problémáról beszélünk, nincsenek klinikai irányelvek arra, hogy a véletlenszerűnél nagyobb biztonsággal megítélhessük a dehidráció súlyosságát. Egy vizsgálat kapcsán arról számoltak be, hogy statisztikai módszerekkel két egyszerű diagnosztikai eszközt fejlesztettek ki, mely nagy szenzitivitást és specificitást mutatott 0 és 5 év közötti bangladesi gyermekek 771 fős csoportjában.

Abban a városban, ahol minden tavasszal gyermekek ezreinél alakul ki súlyos dehidráció hasmenés (kolera) következtében, a DHAKA rövidítéssel jelölt rendszer („Dehydration: Assessing Kids Accurately”) rövidítéssel jelölt egyszerű pontrendszer alapján döntési algoritmust állít fel, melyet a klinikus késedelem nélkül követhet a kórházba érkező gyermekek kezelése során.

A dehidráció mértékének meghatározása alapvető jelentőséggel bír a fejlődő országok anyagi nehézségekkel birkózó egészségügyi intézményeiben. Egy súlyos eset nem kellő mértékű kezelése mindenképpen többletköltséget jelent, csakúgy, mint egy enyhébb eset túlkezelése. Az intézményeknek az intravénás folyadékpótlásra szolgáló készítményeket a legsúlyosabb állapotban lévő gyermekek részére kell tartalékolniuk. Enyhébb folyadékvesztés eseteiben elegendő az orális rehidráció.

Global Health: Science and Practice című lapban megjelent vizsgálat vezetője, dr. Levine jelent meg. − A diagnózisnak nemcsak az adott gyermek szempontjából van jelentősége, hanem közgazdasági szempontból is.”

Korábbi vizsgálataiban Levine és más kutatók a jelenlegi diagnosztikai rendszer teljesítőképességét értékelték, beleértve a legjelentősebbet is, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fejlesztett ki. Levine 178 ruandai gyermek esetét elemezte. Ő és mások is azt találták, hogy a jelenlegi rendszerek statisztikai szempontból nem teljesítenek jobban a véletlenszerűnél.

Levine valami jobb teljesítményű rendszer kifejlesztésére törekedett. Ez a misszió vitte őt 2014 tavaszán a Bangladesben működő nemzetközi központhoz, mely a hasmenéses betegségek kutatásával foglalkozik (International Centre for Diarrhoeal Disease Research). A központban olyan sok eset megfordul, hogy Levine és munkatársai rengeteg adatot összegyűjteni arról, melyek azok a tünetek, amelyekkel a gyermekek először a központba kerülnek, majd ezek alapján végül meghatározták a dehidráció mértékét (vagyis azt a folyadékmennyiséget, mely az állapot teljes rendezéséhez szükséges).

Vizsgálatukban Levin és kollégái 10-féle tünetet elemeztek annak meghatározására, melyik jelzi előre legpontosabban a valódi dehidráció súlyosságát. Az analízis azt jelezte, hogy mindössze néhány tünet (a bőr állapota, a légzés és a sírás közbeni könnyezés) elegendő ahhoz, hogy nagy szenzitivitás mellett nagy specificitás legyen elérhető a pontos diagnózis érdekében.

A DHAKA algoritmus kétlépcsős folyamat, először a gyermek általános állapotát kell rögzíteni, figyelemmel arra, hogy a bőr ráncos-e, illetve a szem beesett-e.A DHAKA dehidrációs pontszám meghatározásához elegendő a gyermek általános megjelenése; mérni kell azt az időt, ami ahhoz szükséges, hogy a megráncolt bőr visszanyerje eredeti alakját; meg kell figyelni, hogy a légzés nem szokatlanul mély-e; illetve hogy sírás közben hiányzik vagy csökkent mennyiségű-e a könnytermelés (a súlyosan dehidrált gyermek szervezetében nem marad elegendő folyadék a könnytermeléshez).

A  fenti tünetek meglehetősen jól jelzik előre a dehidráció mértékét. A pontosság általános mérése során (az AUC érték alapján, ami 0 és 1 között lehet) 0,8-es pontszámot kaptak, súlyos dehidráció eseteiben pedig 0,76-ot. A pontrendszer szenzitivitása százalékos értékben kifejezve 83 százaléknak, a specificitás 57 százaléknak adódott súlyos dehidrációban.

A diagnosztikai eszközt ez év tavaszán validálták a klinikai gyakorlatban, de az eredményeket még nem hozták nyilvánosságra.

„Reményeink szerint a cél, hogy a DHAKA pontszámot és DHAKA algoritmust egy újabb gyermekpopulációban is validáljuk – mondja dr. Levine. − Amint ezt megtörténik, azt mondhatjuk, hogy az eszközt standard kezelésként kell alkalmazni a klinikai gyakorlatban.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.