hirdetés

A depressziós férfiak és nők agyának különbségei

A depressziós betegek agyában nemi hovatartozástól függő, és eltérő genetikai mechanizmusokra utaló jeleket találtak.

hirdetés

A torontói egyetem (Campbell Institute, Center of Addiction and Mental Health, a Department of Psychiatry and Pharmacology) kutatóinak a Biological Psychiatry című lapban megjelent tanulmánya ismételten arra utal, hogy a férfiak és a nők depresszióját eltérően kell kezelni.

Nőkben az egyetlen major depressziós zavar (MDD) epizód 2-szer gyakrabban észlelhető, mint férfiakban, a vissza-visszatérő MDD gyakorisága viszont már négyszeres. Az MDD továbbá nőkben súlyosabb fokú, mint férfiakban, és a tünetek sem azonosak, pl. a nőknél háromszor gyakoribb az atípusus depresszió, melyet aluszékonyság és elhízás jellemez. Az MDD-ben szenvedő férfiakban és nőkben nem azonosak a kísérőbetegségek sem: a nőknél gyakoribbak a szorongásos tünetek, míg a férfiak inkább nyúlnak drogokhoz.

A kutatók a boncolások során 50 MDD-ben szenvedő beteg agyát (26 férfi, 24 nő) hasonlították össze 50, nemben azonos, depresszióval nem érintett ember agyával. A gén-expressziók vizsgálatához az agy – az MDD-ben szerepet játszó - három területéről vettek mintát: a dorsolaterális prefrontális cortexből, a „subgenuális”anterior cinguláris kéregből (sgACC) és a basolaterális amygdalából. Az MDD-ben szenvedő betegek agyában 73 különböző gént különítettek el, ezek közül 52 ellentétesen változott a férfiak és a nők agyában, ami azt jelenti, hogy a két nemben a vizsgált 73 génből csak 21 gént érintett a betegség azonos módon. Például a szinapszisok működésével kapcsolatos gének expressziója férfiakban csökkent, nőkben viszont emelkedett, az immungének expressziója pedig férfiakban emelkedett, és nőkben csökkent. Mivel a vizsgálatok halottak agyából történtek, nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a megfigyelt szinaptikus különbségeket (férfiakban csökkenés, nőkben emelkedés) a mikroglia változásai okozzák-e , vagy fordítva, a szinaptikus eltérések eredményezik-e a mikroglia különbségeit. Kérdés az is, hogy az MDD-ben megfigyelt, a nemek szerint ellentétes molekuláris aláírások okozzák-e az MDD eltérő tüneteit az eltérő nemű betegekben. Ismételten meg kell vizsgálni, hogy az immunműködést befolyásoló gyógyszerek (pl. a rheumatoid arthritis elleni szerek) lehetnek-e hatással az MDD-re.

Az eddigi postmortem vizsgálatokat leginkább férfiakon végezték, ezért nem észlelhették a nemek közti különbségeket. Az MDD-s betegekben észlelt nemi különbségeket valószínűleg fejlődéstanilag magyarázhatjuk. A tesztoszteron korai hatására több agyi régió „maszkulinizálódik”. A pubertás alatti agyi neuroanatómiai, működési és kémiai változások is jelentősen befolyásolhatják a felnőttkori pszichopatológiás állapotok kockázatát. Mivel ez a vizsgálat csak halott felnőttek boncolásából származó agymintákon történt,  nem tudjuk, hogy fellelt különbségek a fejlődési folyamat során, vagy csak a felnőtt korban alakultak-e ki. A vizsgált betegek gyógyszeres kezelése gyakorlatilag megegyezett. Állatkísérletekben a pszichiátriai szerek nem okoztak – a nemek szerint - eltérő molekuláris válaszokat.

A szerzők szerint a nemi hormonok kétségtelenül szerepet játszanak az észlet különbségekben, de a nemi kromoszómák is fontosak lehetnek. A férfiak X és Y kromoszómájuk miatt hajlamosabbak lehetnek a depresszióra, amit viszont a tesztoszteron kompenzál. „Ez nem azt jelenti, hogy a nők sérülékenyebbek a depresszióra, csak azt, hogy a férfiak jobban védve vannak.”

Dr. James Potash-t (Johns Hopkins Medicine, Baltimore, Maryland) lenyűgözte  a tanulmány, és számos megállapítását igen fontosnak tartja, amelyek a személyre szabott terápiák szükségességét és azt erősítik, hogy a depresszió elkerülése érdekében az immunfunkciókat nőkben erősíteni kell, férfiakban viszont el kell nyomni. A depresszió előfordulási gyakoriságának különbségei, a hölgyek jóval nagyobb érintettsége, szintén a nemi eltérésekre utal. Nőkben a depresszió a hormonális állapottal is jelentős kapcsolatban áll, premenstruális, posztpartum ill. perimenopauzális depresszió formáját is megkülönböztetjük.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Biological Psychiatry

3. Nature Medicine 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.