hirdetés

Fertőző stressz

A másokról átadódó stressz ugyanúgy módosítja az agyat, mint a valódi, de ez a hatás nőstény állatokban szociális interakció nyomán csökken.

hirdetés

A Hotchkiss Brain Institute és a University of Calgary fiziológus és farmakológus kutatói a Nature Neuroscience-ben tették közzé megfigyeléseiket, miszerint a másokról átadódó stressz ugyanúgy módosítja a kísérleti állatok agyát, mint a valódi (Toni-Lee Sterley és munkatársai: Social transmission and buffering of synaptic changes after stress). A kutatók kifejtik: számos mentális betegség hátterében stressz által előidézett agyi változások (pl. PTSD, szorongás, depresszió) állnak, sőt a közelmúlt kutatásai azt is felfedték, hogy a stressz és az érzelmek „ragályosak”. Mindazonáltal, eddig nem lehetett tudni, hogy a fertőzés révén szerzett stressz hatásai tartósan fennmaradnak-e az agyban.

A kanadai kutatók most hím és nőnemű egérpárokon vizsgálták az átvett stressz hatását. A párok egyik tagját enyhe stressznek tették ki, azután visszatették partneréhez, majd mindkét állat agyában megvizsgálták a stresszválaszt kontrolláló sejteket (ezek a hipotalamusz paraventrikuláris magvának corticotropin-releasing hormont termelő neuronjai; a PVN CRH neuronhálózat glutamát-szinapszisai stressz hatására tartósan módosulnak – ez az úgynevezett szinaptikus metaplaszticitás az akut stresszt követően még napokig fennmarad, és hatása érvényesül a következő stresszhatás alatt). Mint kiderült, a CRH-neuronok glutamát-szinapszisai ugyanúgy változnak meg a stressznek kitett és a stressz-naív állatok agyában. A stressz-naív állatokban a partnertől átvett stressz hatására kialakult szinaptikus metaplaszticitás továbbadható volt a csoport többi tagjának is.

A továbbiakban a kutatók olyan optogenetikai módszert használtak, amellyel a génmódosított állatok CRH-neuronjai fény hatására be-, illetve kikapcsolhatók (fotostimuláció, fotoinhibíció). Amikor az állatok CRH-neuronjait az őket érő stressz alatt kikapcsolták, nem alakultak ki a stressz hatására egyébként létrejövő agyi változások. Amikor a partnerállatok CRH-neuronjait kapcsolták ki a korábban stressznek kitett állattal való interakció alatt, a stressz nem adódott át a partnerállatra. Amikor az egyik állatban aktiválták a CRH-neuronokat, az állat és partnere agyában stressz hiányában is kialakultak azok a változások, amelyek a valódi stressz hatására is bekövetkeznek. (Ezzel a kutatók demonstrálták, hogy a PVN CRH neuronok aktiválódása szükséges és elégséges a stresszválaszhoz.)

A stressz ragályossága társas életet élő fajoknál arra szolgál, hogy a csoport többi tagja figyelmét is felhívja az esetleges veszélyre (a társtól átvett stressz hatására a stressz-naív állatok viselkedése is módosult: a stresszelt állatokhoz hasonlóan kezdték vizslatni a környezetüket), továbbá a szociális háló képes a stressz káros hatásának mérséklésére is. A stresszbufferelő hatás azonban szelektív: míg a nőstények CRH-neuronjaiban kimutatható stresszreakció majdnem felére csökkent azután, hogy az állat időt töltött a nem-stresszelt partnerrel, a hímek esetében ez nem volt igaz.

A kutatók szerint más emlősök, és emberek esetében is hasonló eredményeket lehetne kimutatni, hiszen – bár sokszor tisztában se vagyunk vele – mi is azonnal kommunikáljuk stresszünket a többiek felé. Ezt alátámasztó bizonyítékokkal is rendelkezünk: a poszttraumás stresszbetegség (PTSD) egyes tünetei az érintett családtagjain is jelentkeznek. Az érem másik oldala, teszik hozzá a kutatók: a másik ember érzelmi állapotának érzékelése a társadalmi háló építésének kulcsfontosságú eleme.

Az, hogy az átadott stressznek ugyanolyan tartós hatása van a hipotalamikus glutamát-szinapszisokra, mint az autentikus stressznek, azt eredményezi, hogy az interakciók következményei hosszú távon fennmaradhatnak és későbbi időpontban is befolyásolhatják a viselkedést, írják Sterley és munkatársai, és hozzáteszik: annak oka, hogy a nem stresszelt partner nyugtató hatása csak a nőstényekben jelentkezik, valószínűleg az oxitocin-rendszer nemek közötti eltérő működésében keresendő, azonban a folyamat feltárása további vizsgálatokat igényel.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.