hirdetés

Az oxitocin és az érzelmek

Az oxitocin általánosságban erősíti érzelmeinket, blokkolása segíthet a stressz leküzdésében.

hirdetés

Egy, a közelmúltban megjelent írás tanúsága szerint az egyik közismert „boldogsághormon”, az oxitocin nem csak a pozitív érzelmeket erősíti fel. A kaliforniai Davis Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy a nőstény egerek agyában az átélt szociális stresszhatás nyomán is oxitocin szabadult fel, agyuk ezt a helyzetet kellemetlennek minősítette. A kutatók szerint az agyi oxitoncinfelszabadulás az alapja annak, hogy az állat a későbbiekben a hasonló helyzeteket elkerüli. Amennyiben az állatok agyában az oxitocin hatását blokkolják, úgy társas viselkedésük ismét felszabadul a korlátok alól, bátran nekimennek az ismeretlen helyzeteknek.

A neurohipofízisből felszabaduló oxitocint eddig a kellemes érzelmek hormonjának tartották. A nőgyógyászatban betöltött fontos élettani hatásai mellett komoly szerepe van a társas intelligenciában és a szociális stressz megélésében, feldolgozásában. A köznyelv a „boldogsághormonok" közt tartja számon, azonban az új kutatási eredmények szerint a gátlása sokszor hasznosabb lehet, mint a felszabadítása.

Állatkísérletes modellben az oxitocinfelszabadulás révén az a számukra nem tetsző, vélhetően stresszel járó helyzeteket egyszerűen elkerülték. A frusztráció szintén hormontermeléshez vezetett, ami egy visszacsatolással megint csak a defenzív viselkedést eredményezte. A mintázat megjelent akkor is, amikor semleges környezetben hormont juttattak az állat szervezetébe. (Az oxitocin az orrnyálkahártyán keresztül felszívódik, így bejuttatása nem körülményes.)

A kutatók következtetései szerint a hormon általános érzelemerősítő hatású: mind a társas kapcsolatokban kialakuló kellemes, mind a kellemetlen emóciók átélését fokozza, de a két alapesetben más-más viselkedési mintázatot indít be. Leginkább az alábbi érzelmek és tevékenységek alkalmával szabadul fel: pozitív esetben a társas odafordulás, pl.: családi, baráti együttlét alkalmával, míg negatív esetben a piszkálódás, kiközösítés serkenti a termelődését.

A tanulmány a kétfajta viselkedésmintázat neuroanatómiai alapjaira is kitér. Két anatómiai régió szerepét feltételezik, a stria terminalisnak a szorongás kontrolljában részt vevő egyik magjáét és a nucleus accumbens-ét, ami az agy jutalmazó és motiváló központja. Az állatokkal végzett kísérletben a stria terminalis magjába injektált oxitocin megváltoztatta a stresszre adott válaszreakciót. A nucleus accumbens oxitocinnal való ingerlése fokozta a jutalmazó rendszer működését, így a szociális aktivitást.

Az eredményeket összegezve elmondható, hogy az oxitocin hatása attól függ, hogy melyik agyi régiót befolyásolja. A striában hatva csökkenti, a nucleus acumbensben viszont fokozza a szociális aktivitást és a stressztűrő képességet. Természetesen a hatást nagyban befolyásolja a környezet, magyarán mondva mindig az adott szituáció határozza meg azt, hogy a hormon melyik agyterületen fejti ki hatását. Az adatokat felhasználva a jövőben lehetőség nyílik olyan gyógyszer tervezésére mely az oxitocin rendszerre hat az agy meghatározott részén, de a humán vonatkozások esetén azt a tényt sem szabad feledni, hogy a nőkben az oxitocin hatása jobban érvényesül, mint férfiakban. (A jelenség háttere ismeretlen.)

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.