hirdetés

A Gram-negatív sejtfal feltörése

A kémiai anyagok Gram-negatív kórokozókba juttathatóságának új módszere áttörést hozhat az évtizedek óta toporgó antibiotikum-fejlesztésben.

 

hirdetés

A Gram-negatív baktériumok legismertebb patogénjei az Escherichia coli, a Pseudomonas aeruginosa vagy a Klebsiella speciesek. Prognosztikai jelentések szerint ezen fajok válnak a leggyorsabban rezisztenssé a forgalomban keringő antibiotikumokkal szemben. Az ellenük bevethető potens antibiotikumok fejlesztése ott bukik meg, hogy a sejtfalukon történő átjutás, azaz penetráció a legtöbb új molekula számára (is) lehetetlen. Az egyik nagy gyógyszeripari cég pl. 2007-ben szisztematikusan végigpróbált kb. 500 ezer szintetikus molekulát, amelyről antimikróbás hatást feltételeztek, azonban rendre hatástalannak bizonyultak a Gram-negatív kórokozókkal szemben. Sajnálatos módon az elmúlt 50 évben nem sikerült új hatástani csoportot kifejleszteni az antibiotikus szereken belül.   

A közelmúltban jelent meg a Lancet hasábjain, hogy Paul Hergenrother vegyészprofesszor és munkatársai az illinois-i egyetemen megtalálták a módját az anyagok Gram-negatív baktériumokba juttatásának, a szűk spektrumú antibiotikumok hatóképessége kiszélesítésének.

A Gram-negatív kórokozók ellenállóképességének fő komponense a külső membrán, ezen kellene az elpusztításukra kifejlesztett antibiotikumoknak áthatolniuk. Egész pontosan egy porin csatornának nevezett sejtfal komponensen, amely eredetileg aminosavak és más tápanyagok felvételét szolgálja. Hergenrotherék csapata ezt vette célba. A potenciálisan bejuttatható molekulákat különféle módosításával mintegy 600 féle új vegyületet hoztak létre. Az eltérő struktúrájú és viselkedésű molekulák többsége természetesen nem jutott át a sejtfalon, de kis számban akadt ellenpélda is. A sikeresen penetráló molekulák közös jellemzője, hogy egy nitrogén tartalmú, amin csoportot hordoznak. Az olyan amin csoport megléte mellett, melyet nem gátol más molekuláris komponens (funkcionálisan vagy térszerkezetileg) még további 2 jellegzetesség szükséges a baktériumokba való jutáshoz: a molekula térszerkezete merev kell, hogy legyen (a hajlékony részek egyszerűen beszorulnak a porin csatornába), és inkább lapos legyen, mint gömbölyű („alacsony globularitás”). A meglévő antibiotikumok között a '60-as években előállított, erélyes Gram-pozitív ellenes hatású deoxynybomycinnal próbálkoztak merev és kellően lapos térszerkezete okán. A molekula megfelelő helyére amin csoportot illesztve a Gram-negatív sejtekbe tudták juttatni. Hergenrother szerint ez nem jelenti azt, hogy megvan a következő új Gram-negatív kórokozók elleni antibiotikum, hisz a deoxynybomycin nem alkalmas emberi felhasználásra. Kutatásuk lényege annak a módszernek a megtalálása, amellyel anyagokat lehet a Gram-negatív baktériumba bejuttatni. További kérdés, hogy milyen bejuttatott anyag elpusztítani a kórokozót. Korábbi kutatások azt mutatják, hogy minden 200. bejutó vegyületnek van antimikróbás hatása, ami nagyon jó aránynak tekinthető.

 

Forrás: ScienceDaily

 

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.