hirdetés

A hátfájás és a mortalitás összefüggése

A hátfájás prospektív elemzése és a funkciókárosodás mértékének meghatározása segítséget nyújthat a hátfájás és a halálozási arány közötti összefüggések feltárásához.

hirdetés

A hátfájás több millió embert érint világszerte, jelentős funkciókárosodást okozhat és számos munkából való kiesét eredményez. A hátfájás rizikófaktorának tekinthető az ülő életmód, a testsúlygyarapodás, az elhízás és az idős kor. A National Institute of Neurological Disorders and Stroke adatai szerint a felnőtt korú lakosság körülbelül 80%-a tapasztal hátfájást valamikor élete folyamán. Az Egyesült Államokban végzett telefonos felmérés azt jelezte, hogy a krónikus derékfájás prevalenciája az 1992 és 2006 közötti 14 évben több mint megkétszereződött, és különösen a nők körében észlelhető gyakoribb előfordulás.

A hátfájás akut vagy krónikus lehet. Az akut hátfájás néhány naptól néhány hétig tart, és rendszerint kezelés nélkül is megszűnik, de az esetek mintegy 20%-ában krónikus fájdalomba megy át. A krónikus hátfájás legalább három hónapon keresztül áll fenn, hátterében egyéb betegség, például osteoporosis vagy rosszindulatú daganat állhat.

A massachusettsi Boston Medical Center kutatói a The Journal of General Internal Medicine című lapban megjelent közleményükben arra keresték a választ, hogy a hátfájás miként befolyásolja a nők életminőségét és halálozását, mivel a hátfájás prevalenciája a 40−80 éves korosztályon belül a nők körében magasabb, mint a férfiak között. A The Journal of General Internal Medicine című lapban publikált vizsgálatukban 8000 idős nőt követtek átlagosan 14 éven keresztül. Az Eric Roseen által vezetett vizsgálatban a szerzők a vizsgálatba való beválasztáskor, majd két évvel később végezték el a hátfájás felmérésére szolgáló alapvizsgálatokat. Kikérdezték a résztvevőket mindennapi aktivitásukról, melyből az derült ki, hogy jelentős azoknak az aránya, akiknek nehézséget okoz a járás, az ételek elkészítése vagy az ismétlődő mozgások. Rövid távolságok megtételét, illetve az ételek elkészítését a résztvevők csaknem 50%-ánál nehezítette a hátfájás.

A vizsgálat fontos megfigyelése volt, hogy az utánkövetési periódus alatt a résztvevők több mint 50%-a halt meg, ezen belül a gyakori tartós hátfájást panaszolók körülbelül 65%-a, míg a hátfájásban nem szenvedők alcsoportjában a halálozási arány jóval kisebb, 54% volt.

A fenti megfigyelések azt jelzik, hogy szoros összefüggés lehet a hátfájás és a mortalitás között. Bár az észlelt korreláció magyarázata nem tisztázott, a szerzők feltételezik, hogy a hátfájáshoz társuló egyéb tényezők játszhatnak szerepet a korai halálozásban.

„A hátfájás közvetlenül károsíthatja a mindennapi tevékenységeket, az idősebb emberek azonban nem tudják ezeket megfelelően kiiktatni az életükből, mivel félnek az ismétlődő sérülésektől és a tünetek súlyosbodásától. Az aktivitás csökkenése testsúlygyarapodáshoz, illetve egyéb krónikus kórállapotok kialakulásához vagy progressziójához vezethet, ami végül is korai halálozást eredményez” – állítja a vizsgálat vezetője.

Az időskorú populáció létszáma világszerte emelkedik: a népesség körülbelül 8%-a 65 éves vagy annál idősebb, és becslések szerint ez az arány 2050-re elérheti a 17%-ot. E statisztikák fényében a közegészségügyi erőfeszítéseken belül prioritást kell kapnia az idősebb korosztály egészségi állapota optimalizálásának.

„Az adatokat látva felmerül a kérdés, hogy a hátfájás hatékonyabb kezelése megelőzheti-e a funkciókárosodást, javíthatja-e az életminőséget és végső soron meghosszabbíthatja-e az élettartamot” – teszi fel a kérdést Eric Roseen.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.