hirdetés

A házasok gyorsabban gyógyulnak szívműtét után

A házasságban élőknek nagyobb az esélyük arra, hogy szívműtétet követően teljesen felépülnek – áll a JAMA Surgery című lapban a közelmúltban közzétett tanulmányban.

hirdetés

A szívsebészeti beavatkozáson átesett több mint 1500 felnőtt korú beteg közül az elváltaknak, partnerüktől különélőknek és özvegyeknek nagyobb az esélyük arra, hogy a műtétet követően meghalnak vagy új funkciókárosodás lép fel náluk, szemben a házasságban élőkkel.

Egy 127 545 amerikai felnőtt adatait feldolgozó korábbi felmérés szerint a nős férfiak egészségesebbek és hosszabban élnek, különösen azok, akik 25 éves koruk után kötöttek házasságot; és minél hosszabb ideje él egy férfi házasságban, annál jelentősebb túlélési előnyre számíthat.

Ami a kardiológiai állapotot illeti, egy japán vizsgálatban azt tapasztalták, hogy azon férfiak csoportjában, akik soha nem voltak házasok, háromszor nagyobb a kardiovaszkuláris eredetű halálozás kockázata, míg az Egyesült Államokban 10 éven át folytatott másik vizsgálat 3682 férfi adatai alapján azt találta, hogy a nős férfiak csoportjában 46 százalékkal kisebb a szívbetegségek előfordulási esélye.

Dr. Mark Neuman és munkatársai (Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania) a University of Michigan Health and Retirement Study adatait elemezték, melybe 29 053, 50 évesnél idősebb személyt vontak be 1998 óta. A résztvevőkkel 2 évente interjú történik, melynek során felmérik egészségi állapotukat, funkcionális státuszukat, a kapott egészségügyi ellátásokat, valamint családszerkezetüket. A munkacsoport most azon résztvevők adatait gyűjtötte ki, akik a korábbi interjú óta eltelt időben szívműtéten estek át.

A kutatók dokumentálták a családi állapotot, az életkort, a nemet és a fennálló komorbiditásokat, valamint azt, hogy az adott személy képes volt-e az alábbi hatféle mindennapos aktivitásra: öltözködés, helyváltoztatás, tisztálkodás, étkezés, WC-használat, ágyból ki- és ágyba beszállás.

Az 1576 résztvevő közül 65 százalék élt házasságban a vizsgálatba való belépéskor, 12 százalék volt elvált vagy különélő, 21 százalék özvegy, és 2 százalék volt azok aránya, akik soha nem éltek házasságban. A házas résztvevők között nagyobb volt férfiak aránya, ugyanakkor kisebb arányban voltak azok, akiknél a műtét előtt más betegség vagy funkciókárosodás állt fenn.

A műtétet követően történt interjú időpontjában a következőképpen alakult az elhalálozott vagy frissen kialakult funkciókárosodásban szenvedő betegek aránya: a házasok között 19 százalék, az elváltak vagy különélők csoportjában 29 százalék, az özvegyek körében 34 százalék, a még soha nem házasok között 20 százalék.

Újonnan kialakult funkciókárosodásként definiálták, ha az adott személy nem volt képes önállóan elvégezni a mindennapos tevékenységeket, például öltözködést, járást vagy evést.

Az adatok szignifikáns korrelációt jeleznek a családi állapot, illetve a halálozás és újonnan fellépett diszfunkció között. Az elváltak, különélők vagy özvegyek esetében körülbelül 40 százalékkal nagyobb volt a halálozás vagy új funkciókárosodás esélye a műtétet követő 2 éven belül, mint házasságban élő társaiknál.

A mostani eredmények megerősítik azokat a korábbi tapasztalatokat, melyek szerint a nagy műtétek után jobbak a túlélési esélyeik azoknak, akik házasságban élnek, ugyanakkor kevesebb adattal rendelkezünk a családi állapot és a posztoperatív funkció közötti összefüggésekre vonatkozólag.

„A házasságban élők esetében mutatkozó túlélési előny talán a szociális támogatottságra vezethető vissza, mely befolyásolja a kórházválasztást és az öngondoskodást” – vélik a szerzők.

Egy korábbi vizsgálatban azt találták, hogy a férfiak 66 százaléka számára a feleségük jelenti az elsődleges szociális támaszt; ha házastársuk meghal vagy elhagyja őket, támogatottságuk is megszűnik. A konfliktusok és a stressz magasabb adrenalinszintekhez, vérnyomás-emelkedéshez és gyulladáshoz vezet, mely hosszú távon kedvezőtlenül hat a kardiális állapotra. Ebben szerepet játszhat a válás vagy megözvegyülés utáni magányosság és stressz is.

A szerzők további kutatásokat tartanak szükségesnek a családi állapot és a posztoperatív kimenetelek közötti korrelációk alaposabb feltárására, hogy ezzel javítsuk a betegeknek nyújtott tanácsadás hatásfokát, illetve azonosíthassuk a kockázati csoportokat, akiknél célzott beavatkozások szükségesek a műtét utáni felépülés segítésére.

A vizsgálat gyengéjeként kell ugyanakkor említenünk, hogy a házas és egyedül élők résztvevők más paraméterekben is különbözhettek egymástól, melyek nem detektált módon befolyásolhatták az összefüggéseket.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.