hirdetés

A hirtelen csecsemőhalál szindróma az újabb kutatások fényében

Hirtelen váratlan csecsemőhalálról (SUID, sudden unexpected infant death) akkor beszélünk, ha egy 12 hónaposnál fiatalabb gyermek minden nyilvánvaló ok nélkül meghal. A SUID leggyakoribb oka a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS, sudden infant death syndrome), melynek diagnózisa csak a helyszín alapos átvizsgálása, a gondozók kikérdezése és a teljes körű boncolás után állítható fel. Az Egyesült Államokban évente 4500-ra tehető azon csecsemők száma, akik teljes jóllét közepette, látható ok nélkül halnak meg, ennek körülbelül felét teszik ki a SIDS esetei.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.