hirdetés

A káliumgazdag étrend védi a cukorbetegek veséjét

A cukorbetegeket fenyegető számtalan szövődmény egyike a vesefunkció romlása. Egy most közzétett kutatás új adatokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy étrendi káliumbevitellel miként lehet befolyásolni a diabéteszt kísérő vesekárosodást.

hirdetés

A cukorbetegség egyre nagyobb közegészségügyi problémát jelent világszerte; a Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint 29,1 millió cukorbeteg él az Egyesült Államokban. Ennél is aggasztóbb adat, hogy a CDC előrejelzése szerint a következő évtizedekben megkétszereződik, sőt akár meg is háromszorozódhat a cukorbetegek száma. Amennyiben ez a prognózis helytálló, úgy 2050-re minden harmadik-ötödik amerikai diabéteszben szenved majd.

Bár az elhízás köztudottan jelentősen hozzájárul a cukorbetegség létrejöttéhez, a kutatások fő célpontját mégis inkább olyan más étrendi kockázati tényezők képezik, melyeket könnyebb befolyásolni.

Cukorbetegségben a diéta a terápiás terv alapvető eleme, és többnyire nátriumban és kalóriában szegény étrendet javasolnak. A klinikusok összességében egy alapvetően egészséges, jól kiegyensúlyozott étrendet tartanak szükségesnek a cukorbetegek számára, melyben különös figyelmet kap a sóbevitel csökkentése.

A 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) jelentősen megnöveli a végstádiumú vesebetegség (ESRD, end-stage renal disease) és a kardiovaszkuláris betegségek (CVD, cardiovascular disease) kialakulásának esélyét. A hiperglikémia, a hipertónia és a diszlipidémia jól ismert kockázati tényező mind az ESRD, mind a CVD szempontjából.

Az átlagpopulációban a kálium a magas vérnyomás és a stroke prevenciójának eszköze. Eddig azonban alig vizsgálták, hogy a kálium miként befolyásolja az ESRD és a CVD előfordulási gyakoriságát, különösen ép kardiovaszkuláris és renális funkciót mutató cukorbetegek körében.

A kálium alapvetően fontos ásványi anyag minden sejt, szövet és szerv normális működéséhez: részt vesz az ingerület továbbításában, szabályozza a szívritmust és izomkontrakciókat. A kálium normális szintjét a veseműködés biztosítja a szervezetben – túl sok és a túl kevés is problémát okozhat.

A dr. Shin-ichi Akai (Shiga Egyetem, Japán) által vezetett vizsgálat új adatokkal bővítette az étrendi kálium és a cukorbetegeket fenyegető negatív egészségi következmények közötti összefüggésekre vonatkozó ismereteinket.

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology című lapban közölt adatok szerint a káliumban gazdag étrend segíthet a cukorbetegek szívének és veséjének védelmében. A vizsgálatba 623 japán T2DM-beteget vontak be, akik egyike sem szedett aktuálisan diuretikumot, illetve nem szerepelt kórelőzményében CVD. A betegek toborzása 1996 és 2003 között történt, az utánkövetési idő mediánértékben 11 év volt. A hosszú távú vizsgálatban vizeletmintából mérték a kálium- és nátriumürítést. Ezen elemek vizelettel kiválasztott mennyisége a bevitt mennyiség pontos indikátora.

Az eredmények azt mutatják, hogy a vizelet magasabb káliumszintje a renális diszfunkció és kardiovaszkuláris problémák kisebb kockázatával társult. A nátrium koncentrációja esetében ugyanakkor nem mutatkozott összefüggés.

A szerzők egyetértenek az energiabevitel megszorítására vonatkozó ajánlásokkal, hiszen ez a diabéteszesek gondozásának standard gyakorlata, ugyanakkor dr. Araki arra figyelmeztet, hogy a kis energia- és nátriumtartalmú étrendben a kálium sem mindig áll rendelkezésre elegendő mennyiségben. Tisztában van azokkal a nehézségekkel, melyek a cukorbetegek diétájának összeállítását övezik: „A diabéteszesek jelentős része számára a terápiás terv legnehezebb része annak eldöntése, mit egyenek.” Ugyanakkor bízik abban, hogy a diabéteszesek étrendjében a káliumtartalom növelése segíthet az ESRD és CVD prevenciójában vagy legalább progressziójának lassításában.

Az eredmények összhangban vannak azon korábbi kutatások adataival, melyek szerint nagyobb étrendi káliumbevitel mellett kisebb a renális diszfunkció és CVD incienciája nem-diabéteszes személyeknél.

Dr. Araki ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a mostani vizsgálat nem szolgált végleges adatokkal arra nézve, hogy a kálium valóban protektív hatással rendelkezik a diabéteszes vesére.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.