hirdetés

A kamaszkori tejivás később csípőtöréseket okozhat

A tejfogyasztást régóta javasolják az erős csontozat kialakulásának elősegítésére. Úgy tűnik azonban, hogy a kamaszkori tejivás a későbbi életszakaszokban nem csökkenti a csípőtörések kockázatát, sőt férfiaknál éppen ellenkező hatása is lehet – olvasható a JAMA Pediatrics  című lapban.

hirdetés

Az Egyesült Államok mezőgazdasági és egészségügyi minisztériumának 2010-es táplálkozási irányelvei szerint naponta három csésze tej vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék fogyasztása javasolt a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel érdekében. A Brigham and Women’s Hospital Diane Feskanich által vezetett munkacsoportja szerint serdülőkori tejfogyasztás ajánlott az optimális csonttömeg eléréséhez, mellyel várhatóan csökkenthető a csípőtörések és az osteoporosis kockázata a későbbi életszakaszokban. Megjegyzik ugyanakkor, hogy a fenti összefüggésre vonatkozó bizonyítékok nem egyértelműek, illetve hogy a nagyobb mennyiségű tejivás hozzájárul a testmagasság növekedéséhez – ami viszont a csípőtörések kockázati tényezője.

Ennek ismeretében a kutatók több mint 96 ezer férfi és nő adatait elemezték a Nurses’ Health Study és a Health Professionals Follow-Up Study elnevezésű vizsgálatokból annak meghatározására, hogy a serdülőkori tejfogyasztás befolyásolja-e a későbbi életkorban bekövetkező csípőtörések esélyét. A Nurses’ Health Study résztvevői tinédzserként 1986-ban szolgáltattak adatokat tejfogyasztásukról, míg a Health Professionals Follow-Up Study erre vonatkozó adatai 1988-ból származnak. Minden résztvevőt több mint 22 éven át követtek nyomon.

Ezen periódus alatt 1226 nő és 490 férfi számolt be csípőtörés előfordulásáról. Azok közül, akik naponta négy vagy annál több pohár tejet fogyasztottak tinédzserként, a férfiak felnőttkori testmagassága átlagosan 1,9 centiméterrel haladta meg azokét a férfiakét, akik hetente legfeljebb két pohár tejet ittak, míg a nők csoportjában a különbség 1,7 centiméter volt – ugyancsak a több tejet fogyasztók javára. Összességében az mondható, hogy a férfiak több tejet fogyasztottak tizenéves korukban, mint a nők: a férfiak átlagosan napi 2,1 pohárral, a nők 1,6 pohárral. A 13 és 18 éves kor közötti tejfogyasztás azonban a férfiaknál a későbbi életszakaszokban a csípőtörések fokozott kockázatával társult: a naponta elfogyasztott tej mennyiségének egy pohárnyi növekedése 9 százalékkal fokozta a kockázatot. A kutatók megjegyzik, hogy a csípőtöréseknek a férfiaknál megfigyelt fokozott kockázata részben a nagyobb testmagassággal függhetett össze. Megfigyeléseiket így magyarázzák: „A korai életkorban fogyasztott tej nemcsak a csonttömeget fokozza, de a testmagasságot is növeli, a testmagasság pedig a csípőtörések kockázati tényezője az élet későbbi szakaszában. Ugyanez igaz a mostani vizsgálati csoportra is, ahol a csonttörési kockázat a testmagasság minden centiméternyi növekedésével együtt körülbelül 5 százalékkal fokozódott. Részben a testmagasság befolyásoló hatása tehető felelőssé a tizenéveskori tejfogyasztás és a férfiaknál megfigyelt fokozott csípőtörési kockázat közötti korrelációért, mivel a kockázat gyengült, ha a testmagasságot is figyelembe vettük a modellben.”

A vizsgálók a nők csoportjában nem találtak összefüggést a tejfogyasztás és a fokozott csípőtörési kockázat között. Tapasztalataik összegzéseként a szerzők azt írják, hogy a tizenéveskori nagyobb mértékű tejfogyasztás nem kamatozik a csípőtörési kockázat csökkenésében idősebb felnőtteknél, és különösen pozitív korreláció mutatkozott a férfiak körében. Megjegyzik, hogy további kutatások szükségesek „a korai tejfogyasztás és a testmagasság szerepének tisztázására, hogy megelőzhetőek legyenek a csípőtörések az élet későbbi szakaszaiban”.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.